Minimale constructie met tijdloze, robuuste, ruwe materialen

Het Parijse architectenbureau Muoto ontwerpt minimale constructies van ruwe materialen als middel om activiteiten te bundelen vanuit zowel sociale, esthetische als economische motivatie.

 

Lezing Tektoniek

Eén van de partners van Muoto geeft eind oktober een lezing voor Tektoniek op de TU Eindhoven, als onderdeel van een ontwerpseminar van de studenten van de TU. Muoto is een Frans architectenbureau gevestigd in Parijs, in 2003 opgericht door Gilles Delalex en Yves Moreau. De naam Muoto komt uit het Fins en betekent ‘vorm’.

 

Het meest spraakmakende gebouw van Muoto, waar ze diverse prijzen voor hebben ontvangen, is de ‘Public Condensor’ op de Saclay Universteit in Parijs. Aan de hand van dit gebouw presenteren zij hun manier van werken.

 

De lezing vindt plaats tijdens de Dutch Design Week op 25 oktober, om 19:30 uur in de Blauwe Zaal van het auditorium van de TU Eindhoven. Na de lezing van Muoto, die zo’n anderhalf uur duurt, presenteren de studenten in een half uur de resultaten van hun onderzoek en ontwerptraject.

 

vorige

 

Verdichten van publieke ruimtes

Verticaal georganiseerde publieke ruimtes met diverse functies verenigen de verschillende populaties op de Saclay Universiteitscampus van Parijs. Het gebouw huisvest een mix aan activiteiten zoals openlucht en indoor sportfaciliteiten, een restaurant, een cafetaria en diverse openbare ruimtes. De verschillende bewoners van de Campus die normaal weinig met elkaar optrekken, zoals studenten, docenten en onderzoekers, komen elkaar hier tegen. Het doel van dit gebouw is om deze mensen met elkaar in contact te brengen door activiteiten samen te brengen die normaliter een eigen gebouw hebben.

Er is gebruik gemaakt van ruwe, robuuste materialen met minimale, strakke detaillering. Het gebouw is in beton ontworpen zodat het de tand des tijds goed kan doorstaan met minimaal onderhoud.

 

Studie beton en ‘nieuw brutalisme’

De studenten van de TU Eindhoven hebben de opdracht om gedacht vanuit het materiaal beton een minimalistisch ontwerp te maken met uitdagende randvoorwaarden. Het beeld van het brutalisme wordt hierbij als inspiratie gebruikt: ruw materiaalgebruik, structuur door repetitie van vormen en gedacht vanuit de functie. Het ontwerp betreft een watertoren die zij op schaal in beton gaan maken. Als inspiratie is het voorbeeld van de watertoren Mons Ghlin van VPlus genomen.

 

Aanmelden

Via onderstaande button kunt u zich aanmelden voor dit evenement.

 

Aanmelden

 

 

Organisatie en support

  • Technische Universiteit Eindhoven, Bouwkunde
  • Betonhuis Cement
  • bureaubakker
  • Weber Beamix (materiaalsponsor)