3d betonprinter3
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Design Challenge 3DCP

Prototypes tonen architectonische potentie 3D-betonprinten

Het zal de bouwwereld niet zijn ontgaan: ook beton kun je 3D-printen. De ontwikkelingen met deze innovatieve techniek gaan razendsnel. Binnen het 3DCP-project (3D Concrete Printing) van TU Eindhoven is het afgelopen jaar veel kennis en ervaring opgedaan. Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid.

Experimentele prototypes

Om de architectonische potentie van 3D-betonprinten te verkennen, heeft het Cement&BetonCentrum de Tektoniek Design Challenge geïnitieerd, die eind 2015 is gestart. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven drie prototypes ontwikkeld die op de BouwBeurs 2017 werden getoond en toegelicht. Dit waren:

  • Fire Wall (Bekkering Adams architecten)
  • Economy of Nature (Bierman Henket architecten)
  • ESOffice (StudioSK - Movares)
3d betonprinten3
Design challenge 3dcp
Design challenge5
Economy of nature
Firewall
3d betonprinten3
Design challenge 3dcp
Design challenge5
Economy of nature
Firewall

Wetenschappelijk onderzoek

Het 3DCP-onderzoek aan TU Eindhoven staat onder leiding van professor Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen, en wordt ondersteund door diverse bedrijven uit de betonindustrie. De capaciteit van het TU-onderzoeksteam is het afgelopen jaar uitgebreid. Dagelijks wordt er op wetenschappelijke wijze nieuwe kennis en ervaring met de printer opgedaan. Het onderzoek richt zich onder meer op de cruciale afstemming tussen de lengte en geometrie van het printpad, de printsnelheid en de samenstelling van het betonmengsel, en op het (bij)sturen van deze digitale productieprocessen.

Waar staan we in 2017?

Op de vakbeurs Gevel 2016 zijn de eerste versies van de prototypes uit de Tektoniek Design Challenge gepresenteerd. Dit onder de vlag van 3TU.Bouw (inmiddels 4TU.Bouw). In de daaropvolgende periode is veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan met 3D-betonprinten. Hieruit is een aangescherpte, actuele set aan ontwerpvrijheden en –randvoorwaarden voor de architect voortgevloeid. Juist dit langzaam maar zeker volwassen worden van 3D-betonprinten was voor het Cement&BetonCentrum en TU Eindhoven reden genoeg om een vervolg te geven aan de Design Challenge. In het afgelopen jaar zijn de drie prototypes verder doorontwikkeld. Op de Bouwbeurs 2017 werden de uitkomsten daarvan getoond. In de Tektoniek-stand werd dus de ware en meest up-to-date architectonische potentie van 3D-betonprinten gepresenteerd.

Experimenteel Beton

In dezelfde Tektoniek-stand werden ook de casestudies Experimenteel Beton gepresenteerd, een initiatief van de BFBN (Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland), met Siebe Bakker (bureaubakker) als coördinator/curator. Dit zijn eveneens prototypes, van experimenten tussen architecten en prefab-betonproducenten. Het thema 'mass-customization' sluit naadloos aan op de Design Challenge 3DCP. Nieuwe productietechnieken gecombineerd met de aloude vormvrijheid van beton: Building Tomorrow komt heel dichtbij!

Experimenteel beton 2017 1
Experimenteel beton 2017 2
Experimenteel beton 2017 3
Experimenteel beton 2017 4
Experimenteel beton 2017 5
Experimenteel beton 2017 6
Experimenteel beton 2017 7
Experimenteel beton 2017 8
Experimenteel beton 2017 1
Experimenteel beton 2017 2
Experimenteel beton 2017 3
Experimenteel beton 2017 4
Experimenteel beton 2017 5
Experimenteel beton 2017 6
Experimenteel beton 2017 7
Experimenteel beton 2017 8

Programma 8 februari

De deelnemers van de Design Challenge 3DCP en casestudies Experimenteel Beton presenteerden hun prototypes en hoe die tot stand zijn gekomen tijdens een theaterprogramma. Ook werden de laatste bevindingen uit het 3DCP-onderzoek van TU Eindhoven met het publiek gedeeld.

Download

Posterpresentaties Experimenteel Beton 2017

Presentatie Economy of nature

Presentatie ESOffice

Presentatie Firewall

Ook interessant

uitgelicht