Dubbelgekromde vlakken

Auteur: Barbara Heijl - juni 2013

 

De gevel van Mediatheek Lons-le-Saunier heeft een smetteloos glad betonoppervlak met daarin een honingraatpatroon van hexagonale kozijnen. Verder is de gevel in twee richtingen gekromd. Om dat te kunnen realiseren, is een bekisting op maat gemaakt. Bovendien is proefondervindelijk onderzoek gedaan naar de juiste wijze van storten. 'Er waren twee factoren die het ontwerpen van onze bekisting extra uitdagend maakten', zegt Lyon. 'Ten eerste zijn de gevelvlakken dubbelgekromd. Voor dubbelgekromde vlakken bestaat geen standaardbekisting. Ten tweede wilden wij een glad betonnen oppervlak maken. Normaalgesproken zijn centerpennen in de bekisting opgenomen om de dwarskrachten op te vangen tijdens het gieten van in het werk gestort beton. Het patroon van centerpengaten waar veel gevels van in het werk gestort beton door worden gekenmerkt, vonden wij niet wenselijk voor het gevelbeeld. Daarom hebben wij in samenwerking met onze constructeur een eigen bekisting ontworpen.'

 

vorige

 

In wezen is het een soort grote stalen klauw die als een bankschroef om de te gieten wand wordt geklemd. De hydrostatische krachten van het plastische beton kunnen hierdoor van buitenaf worden opgevangen. Wij hebben slechts twee verschillende bekistingselementen gebruikt voor de gehele gevel."

 

Project Mediatheek Lons le Saunier

OPDRACHTGEVER:

Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier

 

GEBRUIKER:

Le centre culturel communautaire des Cordeliers

 

CONSTRUCTEUR:

Khephren Ingénierie, Arceuil Cedex

ARCHITECT:

du Besset-Lyon Architectes, Parijs, 
projectarchitect Véronique Ratel

 

ADVISEUR VLOEISTOFMECHANICA:

Espace Temps

 

ADVISEUR DUURZAAM ONTWERP:

Franck Boutte

 

Download

Lees het volledige artikel