Gieten

Auteur: Barbara Heijl - juni 2013

 

Vanwege de positie van de kozijnen van Mediatheek Lons-le-Saunier en de grote hoeveelheid wapeningsstaal is de betonmortel heel vloeibaar gegoten. De betonmortel is niet getrild. Vanwege de positie van de kozijnen en de grote hoeveelheid wapeningsstaal zou de trilnaald niet voldoende bereik hebben. Ook is de storthoogte van invloed op het resultaat. Het vloeigedrag van de betonmortel en de werkwijze voor het gieten is bepaald door proefwanden te beoordelen.

 

vorige

 

Over de aftekening van stortnaden zegt Lyon: 'Wij wilden geen naden maken en hebben daarom gekozen voor in het werk gestort beton en niet voor een samengestelde gevel van prefab elementen. Om de aansluiting tussen verschillende storten zo strak mogelijk te maken, is voor iedere stort een stijve houten regel bevestigd aan de bovenzijde van de bekisting. De regel zorgt voor een nette beëindiging van het beton aan de buitenzijde. De regel volgt de curve van de wand en is slechts 1 cm breed, zodat er voldoende ruimte is voor het storten.

 

Als het beton voldoende was uitgehard, werd de regel verwijderd en op de volgende bekisting geplaatst.' Om de scherpe hoeken te vormen, is aan de bekisting een speciaal hoekstuk toegevoegd. De scherpe betonnen hoeken zijn tijdens de bouw beschermd tegen beschadigingen met een constructie van multiplex. In totaal heeft het gieten van de gevels ongeveer drie maanden in beslag genomen.

 

Project Mediatheek

OPDRACHTGEVER:

Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier

 

GEBRUIKER:

Le centre culturel communautaire des Cordeliers

 

CONSTRUCTEUR:

Khephren Ingénierie, Arceuil Cedex

ARCHITECT:

du Besset-Lyon Architectes, Parijs, 
projectarchitect Véronique Ratel

 

ADVISEUR VLOEISTOFMECHANICA:

Espace Temps

 

ADVISEUR DUURZAAM ONTWERP:

Franck Boutte

 

 

Download

Lees het volledige artikel