Glooiende wanden

De vloeiend vormgegeven wanden van schoon beton bepalen voor een groot deel het karakter van het Aquatics Centre in Londen. Ze begeleiden de bezoekers vanaf de entree via de trappen naar de tribunes, naar het podium en de op een lagere vloer gelegen trainingsfaciliteiten.

 

vorige

 

De wanden zijn in het werk gestort. Voor de bekisting van deze wanden is speciaal met fenolhars verlijmde multiplex gebruikt om gekromde elementen te maken die een aantal malen konden worden gebruikt. Door het ontwerpteam werd een 'bouwdoos' van wandsegmenten samengesteld. Het ontwerp werd onderverdeeld in een aantal elementen: rechte, overhellende, terugneigende, verticale met convexe en concave rondingen en hellende met kromming. Het aantal mallen is hierdoor beperkt gebleven. Het plan is goeddeels symmetrisch, dus veel van het vormwerk kon worden hergebruikt. In tegenstelling tot het dak zijn de wanden dus niet dubbelgekromd.

 

Zelfverdichtend beton

Voordat het werk op de bouwplaats van start ging, is een groot aantal proeven gedaan met de mallen en verschillende betonmengsels. Uiteindelijk is gekozen voor een zelfverdichtend beton, dat aan de onderzijde de mal wordt ingepompt, via een ventiel op de bekisting. Bij de mock-ups bleek hierdoor de kans op luchtinsluitingen het kleinst. Veel aandacht is besteed aan de detaillering, de plaats en het ritme van de zichtbare bevestigingspunten (centerpennen) van de bekisting. De gaten zijn vervolgens gevuld met betonmengsel, in een op de wand afgestemde kleur.

 

Recycling

Ongeveer de helft van de gebruikte toeslagmaterialen bestaat uit gerecycled materiaal. Voor het deel van de constructie dat als schoon beton is uitgevoerd, was het gehalte gemalen hoogovenslak in het bindmiddel gemiddeld 40%. Voor de 'substructure', het onzichtbare deel van de constructie en de fundering, is 40% poederkoolvliegas gebruikt en liep het percentage gerecycled granulaat op tot 74%.

 

Project Aquatics Centre

OPDRACHTGEVER:

Olympic Delivery Authority (ODA), Londen

 

ADVISEUR SPORTFACILITEITEN:

S+P Architects, Londen

 

ADVISEUR CONSTRUCTIES:

Ove Arup & Partners, Londen

ARCHITECT:

Zaha Hadid Architects, Londen

 

HOOFDAANNEMER:

Balfour Beatty Group, Londen

 

AANNEMER BETONWERK:

Morrisroe, Borehamwood