Koeling

Auteur: Barbara Heijl - september 2013

 

Casa Mirador wordt natuurlijk gekoeld door koele zeewind via strategisch geplaatste luchtsparingen en een geventileerd dak. Om het paviljoen te koelen is slim gebruik gemaakt van de geografische ligging nabij de kust. Een geventileerd dak en strategisch geplaatste kozijnen maken mechanische koeling en ventilatie overbodig.

 

vorige

 

Casa Mirador staat in een gebied met een mediterraan klimaat dat wordt gekenmerkt door zachte winters en warme, droge zomers. Daarom vormde het koelen van het paviljoen in de zomermaanden de grootste opgave voor de architect en niet zozeer het verwarmen van het gebouw in de winter. Voor de koeling is een speciaal, geventileerd dak ontworpen. De constructie van het geïsoleerde dak bestaat uit een in het werk gestorte plaat beton met een dikte van 22 cm, die is afgedekt met een lichtgewicht, schuine kap. Er zijn 24 luchtsparingen aangebracht in de rand van de betonnen plaat. Via deze sparingen kan een constante koele zeewind de dakconstructie binnen stromen. De opgewarmde lucht kan het dak weer verlaten via een ventilatierooster in de nok. Ook zijn in de westgevel kleine kozijnen geplaatst die de koele zeewind binnen laten. Het resultaat is een aangenaam binnenklimaat zonder airconditioning.

 

Project Casa Mirador

OPDRACHTGEVER:

Viña Casas del Bosque

 

GEBRUIKER:

Viña Casas del Bosque

 

CONSTRUCTEUR:

Ingevsa

ARCHITECT:

Matias Zegers

 

AANNEMER:

Constructora Altiplano