Kolommen in Ultra Hogesterktebeton

Auteur: Caroline Kruit - mei 2013

 

De vloervelden van het MuCEM J4 zijn omzoomd door 308 sculpturaal gevormde kolommen in Ultra Hogesterktebeton (UHPC). De kolommen zijn te verdelen in drie groepen: de enkele kolommen (recht of conisch), de kolommen met Y-vorm (in verschillende varianten) en de kolommen met N-vorm (twee conische verticalen met een diagonaal dwarsverband). Binnen deze groepen zijn er verschillende lengten voor de kolommen, variërend tussen 2,79 m tot 8,79 m. De diameters variëren tussen 25 en 40 cm. Dezelfde kolommen zijn op verschillende manieren ingezet in het kolommenplan, met verschillende hoekgradaties of 180 graden gedraaid. In totaal zijn twintig mallen gebruikt voor negentig verschillende kolomvormen.

 

vorige

 

UHPC-kolommen hebben geen stalen wapeningsstaven, zoals we die kennen in traditionele betonkolommen. In plaats daarvan zijn vezels toegepast. De vezelwapening bestaat uit metaalvezels en polypropyleen vezels, die in het betonmengsels zijn opgenomen. Om de vezels zo veel als mogelijk de juiste richting te geven, zijn alle kolommen gestort in de positie waarin ze ook in het gebouw worden geplaatst.

 

Project MuCEM J4

OPDRACHTGEVER:

Directie MuCEM (Le Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée), gefinancierd door de Franse overheid, regionale overheden en Marseille

 

HOOFDCONSTRUCTEUR:

Freyssinet Group, Velizy

 

HOOFDAANNEMER:

Vinci, Rueil-Malmaison

 

FABRICAGE ELEMENTEN UHPC:

Fabricage elementen UHPC:
Bonna Sabla, Parijs

 

ADVIES VERLICHTING:

L'Observatoire International, New York

ARCHITECT:

Rudy Ricciotti Architecte in samenwerking met Carta Associés

 

CONSTRUCTEUR UHPC, HSB:

Lamoureux Ricciotti Ingénierie, Marseille

 

ONTWERP BEKISTING:

Philippe Deplagne, Le Mans

 

LEVERANCIER UHPC (DUCTAL):

Lafarge, Parijs

 

ADVIES AKOESTIEK:

Thermibel, Strépy-Bracquegnies

 

LANDSCHAPSARCHITECT:

In Situ, Lyon

 

Download

Lees het volledige artikel