Vloeiende kolommen

Auteur: Caroline Kruit, januari 2013

 

In de open ruimte onder het koetshuis van het gerenoveerde Drents Museum Assen bepalen acht sculpturaal gevormde kolommen het karakter. De kolommen zijn ter plaatste gestort. Grillig gevormd, als boomstammen die uit de aarde spruiten en vertakken naar de vloer, zijn de acht kolommen onder het koetshuis de blikvanger van deze doorgangs-ruimte. De kolommen zijn in het werk gestort met behulp van een gesegmenteerde bekisting van polyester. In de eerste tekeningen is uitgegaan van een buiskolom met een schaal eromheen. De architect had echter liever een massieve kolom, die bij aanraking geen holte kan verraden.

 

vorige

 

De gewenste vorm is door het architectenbureau uitgetekend in een 3D-model. Hierop is een mal gemaakt in negen segmenten. De diameter van de kolommen is circa 300 mm. Over de volledige lengte van de kolom is een kooiwapening toegepast. In het betonmengsel zijn polypropyleenvezels toegevoegd om haarscheuring aan het oppervlak te voorkomen. Met de mallen zijn de kolommen gestort tot het niveau van het (verlaagde) plafond. De vloeiende vorm tot aan de vloer is gemaakt met polystyreen blokken, waarna het geheel egaal is gestuct.

 

Project Drents Museum

OPDRACHTGEVER:

Provincie Drente

 

GEBRUIKER:

Drents Museum, Assen

 

CONSTRUCTEUR:

Ingenieursbureau Wassenaar

 

HOOFDAANNEMER:

Geveke Bouw, Eelde

 

AANNEMER BETONWERK:

BSA Vloeren, Assen

 

W-INSTALLATIES:

Wolter & Dros, Groningen

 

E-INSTALLATIES:

Croon Elektrotechniek, Groningen

ARCHITECT:

designed by Erick van Egeraat, Rotterdam

 

PROJECTMANAGEMENT:

Draaijer + Partners, Groningen

 

LEVERANCIER BEKISTINGSMALLEN:

NOE-Betonvormgeving

 

ADVISEUR BOUWFYSICA:

Peutz, Mook

 

ADVISEUR SECURITY:

DPM advies & management, Den Haag

 

ADVIES VERLICHTING:

Lichtpunt, Groningen

 

Download

Lees het volledige artikel