Casa Mirador, Casablanca

Auteur: Barbara Heijl - september 2013

 

Wijn proeven, ruimte beleven

Het paviljoen Casa Mirador in Casablanca, Chili, is ontworpen voor het houden van wijnproeverijen. De basis van het paviljoen bestaat uit robuuste, betonnen schijven met scherpe uitsneden die het weidse uitzicht inlijsten. Voor de inpassing van het paviljoen in zijn omgeving is de ervaring van de ruimte echter belangrijker dan de vorm. Daarbij speelt het materiaal een cruciale rol. Het ambachtelijk gestorte beton loopt van buiten naar binnen door. De warme aardetinten van het landschap hebben gediend als inspiratiebron.

 

vorige

 

Kleur en textuur

Om de warme kleur van zand en aarde te benaderen, zijn pigmenten toegevoegd aan het beton. Het beton is handmatig in kleine hoeveelheden tegelijk gestort, waardoor een natuurlijke gelaagdheid is ontstaan. De karakteristieke textuur van de wanden is bepaald door deze ambachtelijke werkwijze.

 

 

Passief bouwen

Zonder concessies te doen aan de esthetiek, is Casa Mirador ontworpen volgens het passief-bouwen-principe. Het paviljoen is niet aangesloten op netwerken voor gas, water of energie en is dus volledig zelfvoorzienend. Om het energieverbruik voor met name koeling in de zomer te beperken, is gekozen voor betonnen wanden met een groot accumulatievermogen en een geventileerd dak. De wanden zijn echter lang niet zo massief als ze lijken. 

 

Project Casa Mirador

 

OPDRACHTGEVER:

Viña Casas del Bosque

 

GEBRUIKER:

Viña Casas del Bosque

 

CONSTRUCTEUR:

Ingevsa

ARCHITECT:

Matias Zegers

 

AANNEMER:

Constructora Altiplano

 

 

 

Download

Lees het volledige artikel