Drents Museum, Assen

Auteur: Caroline Kruit, januari 2013

 

Vloeiend wit

Het Drents Museum in Assen is gerenoveerd en uitgebreid met een deels ondergrondse vleugel. De bovengrondse centrale entree van het museum is verplaatst naar het monumentale koetshuis, dat hiertoe een meter werd opgetild en op een glazen plint is gezet. Vanuit hier wordt de bezoeker via een majestueuze wenteltrap verleid naar een nieuwe wereld, zes meter onder Assens peil. Deze bestaat uit zachte en vloeiende vormen in eenduidig wit, met statige sculpturale kolommen van massief beton.

 

vorige

 

Sculpturale kolommen

De nieuwe draagstructuur onder het koetshuis oogt ongewoon natuurlijk. Er is ontzettend veel energie gestopt in de details. De sculpturale kolommen gaan onzichtbaar over in het plafond. Daartoe is gewerkt met CAD-gefreesde stukken polystyreen in een gesegmenteerde polyester bekisting. De stukadoor heeft vervolgens één geheel gemaakt van de in het werk gestorte kolommen.

 

Tijdelijk geparkeerd

Om de nieuwe entree te kunnen maken, is het koetshuis tijdelijk 'geparkeerd' op een andere locatie op het terrein. Vervolgens is in fasen en met verschillende technieken de ruimte voor de ondergrondse expositie ontgraven. 

 

Project Drents Museum

OPDRACHTGEVER:

Provincie Drente

 

GEBRUIKER:

Drents Museum, Assen

 

CONSTRUCTEUR:

Ingenieursbureau Wassenaar

 

HOOFDAANNEMER:

Geveke Bouw, Eelde

 

AANNEMER BETONWERK:

BSA Vloeren, Assen

 

W-INSTALLATIES:

Wolter & Dros, Groningen

 

E-INSTALLATIES:

Croon Elektrotechniek, Groningen

ARCHITECT:

designed by Erick van Egeraat, Rotterdam

 

PROJECTMANAGEMENT:

Draaijer + Partners, Groningen

 

LEVERANCIER BEKISTINGSMALLEN:

NOE-Betonvormgeving

 

ADVISEUR BOUWFYSICA:

Peutz, Mook

 

ADVISEUR SECURITY:

DPM advies & management, Den Haag

 

ADVIES VERLICHTING:

Lichtpunt, Groningen

 

Download

Lees het volledige artikel