Gebouw Anton, Eindhoven

Auteur: Barbara Heijl - oktober 2016

 

Klaar voor volgende 'levensfase'

Gebouw Anton, voormalig fabrieksgebouw van Philips en ‘stille getuige van het verleden’, maakt weer volop deel uit van het stedelijk leven in Eindhoven. Het betonnen casco, met open plattegrond en grote raampartijen, bood kansen voor herbestemming. Het imposante, industriële pand uit de jaren ’20 van vorige eeuw wordt nu gebruikt om in te wonen, werken en winkelen. Daarbij is de karakteristieke uitstraling van weleer behouden gebleven. Gebouw Anton is klaar voor de volgende ‘levensfase’.

 

vorige

 

Imposant industrieel erfgoed

De oude fabrieksgebouwen van Philips zijn kenmerkend voor het stadsdeel Strijp in Eindhoven. De zeer introverte industriële enclave is in de laatste jaren langzaam maar zeker veranderd in een open, levendige stadswijk. De herbestemming van een van die fabrieksgebouwen, Gebouw Anton, is op fijngevoelige manier aangepakt. De textuur van de originele houten bekisting was nog in de gevel zichtbaar. Dit is behouden door de gevel alleen te laten schilderen in de oorspronkelijke tint wit. Bij het naastgelegen Gebouw Gerard, dat in stijl en uitstraling een soort 'broer' is van Gebouw Anton, was dit niet mogelijk. De kwaliteit van het beton is daar een stuk minder goed. Dit komt waarschijnlijk doordat Gebouw Gerard twee jaar eerder is opgeleverd in 1927. In die periode maakte de ontwikkeling van beton nog grote sprongen.

 

Vreemde rondingen

Een nieuwe golvende luifel van geëxtrudeerd aluminium legt het accent op de hoofdentree. De begane grond is ingericht als commerciële ruimte. De verdiepingen bestaan uit lofts, geschikt voor zowel wonen als werken. Deze units zijn flexibel indeelbaar  en schakelbaar. Nieuwe trappenhuizen zijn ingepast in vijf ellipsvormige cilinders die het gebouw doorboren. Drie daarvan steken boven het gebouw uit en fungeren als daklichten. Omdat de ligging van de middencorridor per verdieping verspringt, zijn er speelse doorkijkjes naar andere verdiepingen gecreëerd.

 

Ringbalken

Om de belasting van de verwijderde vloerbalken ter plaatse van de sparingen op te vangen, zijn ellipsvormige betonnen ringbalken aangebracht. Het was op voorhand de bedoeling alle nieuwe betonelementen te stuken en schilderen. Echter, toen de ringbalken uit de mal kwamen, bleek de kleur en structuur zo goed te passen bij het bestaande beton, dat de keuze is gemaakt om ze toch onbehandeld te laten.

 

Klaar voor toekomstige belastingen

Om het gebouw zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst, is de constructie verstevigd. Zodoende kunnen twee extra bouwlagen worden toegevoegd op het gebouw. Voor het afdragen van de extra verticale belastingen, zijn de kolommen op de bovenste verdieping versterkt. Nu staat daar naast iedere bestaande kolom een nieuwe kolom en blijft de originele constructie afleesbaar. De overcapaciteit is nu gebruikt voor een daktuin.

 

Project Gebouw Anton

OPDRACHTGEVER:

Trudo

 

GEBRUIKER:

Trudo

 

CONSTRUCTEUR:

Pieters Bouwtechniek

 

ADVISEUR CONSTRUCTIE:

Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies bv

 

HOOFDAANNEMER EN UITVOERING BETON:

Stam + de Koning bouw bv

ONTWERPEND ARCHITECT:

diederendirrix architectuur & stedenbouw

 

UITVOEREND ARCHITECT:

V-Architecten

 

ADVISEUR BOUWFYSICA EN AKOESTIEK:

Peutz

 

TOTAAL VLOEROPPERVLAK:

22.500 m2 (bruto)

 

PERIODE:

ontwerp: 2009

start bouw: 2011

oplevering: 2013

Downloads

Lees het volledige artikel