Mediatheek Lons-le-Saunier

Auteur: Barbara Heijl - juni 2013

 

Gestolde beweging

In het historische centrum van Lons-le-Saunier vormen een blinde gevangenismuur, een leegstaand herenhuis en een lijvige kerkwand de entourage van een nieuwe mediatheek. Het excentrieke gebouw is gedurfd, zowel architectonisch als technisch. De sierlijk gebogen gevel vormt een nieuw plein. De warme kleur en de textuur van de betonnen gevel sluiten perfect aan bij de stenen omgeving. Die komt weer helemaal tot leven dankzij de sierlijke dubbelgekromde lijnen.

 

vorige

Honingraat

De fijne textuur van het beton en de haarscherpe hoeken benadrukken de vloeiende lijnen in de gevel. Ook de kozijnen, in honingraatpatroon, volgen deze lijnen. De hexagonale vormen van de kozijnen zijn gekozen om hiërarchie te voorkomen in de gevel. Vanwege de positie van de kozijnen en de grote hoeveelheid wapeningsstaal is de betonmortel heel vloeibaar gegoten.

 

Glad oppervlak

Het gewenste gevelbeeld was een glad oppervlak, zonder patroon van centerpennen én dubbelgekromd. Om dit te realiseren is een bekisting op maat gemaakt. Het gladde oppervlak van het beton is volledig beschermd tegen vervuiling en graffiti, met een matte vernislaag. 

 

Dilatatieloos

De beeldbepalende betonnen west- en zuidgevel (65 m lang!) zijn uitgevoerd zonder dilatatievoegen. Om te voorkomen dat het beton gaat scheuren, is onder andere een laag EPDM tussen de funderingsbalk en de wanden aangebracht. Hierdoor kunnen de twee wanden als één geheel bewegen. De oostgevel is wel gedilateerd.

 

Project Mediatheek Lons le Saunier

OPDRACHTGEVER:

Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier

 

GEBRUIKER:

Le centre culturel communautaire des Cordeliers

 

CONSTRUCTEUR:

Khephren Ingénierie, Arceuil Cedex

 

 

ARCHITECT:

du Besset-Lyon Architectes, Parijs,
projectarchitect Véronique Ratel

 

ADVISEUR VLOEISTOFMECHANICA:

Espace Temps

 

ADVISEUR DUURZAAM ONTWERP:

Franck Boutte

 

 

Download

Lees het volledige artikel