Parkpergola, Utrecht

Auteur: Marieke van den Dungen - mei 2013

 

Ecologisch verticaal landschap

De Parkpergola ligt in het circa 300 hectare grote Máximapark in de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn in het westen van Utrecht. De krachtige structuur van prefab betonnen honingraatelementen is 6 m hoog, 80 cm diep en geschakeld tot een rij van maar liefst een kilometer lang. Het beton is deels ruw en heeft een open oppervlaktestructuur en lavasteen als toeslagmateriaal. Hierdoor wordt de groei van mossen, sedum en klimplanten bevorderd. 

 

vorige

 

CUR-100

Het omvangrijke, slanke ontwerp is op een traditionele, haast ambachtelijke wijze binnen het gestelde budget gerealiseerd. Daarvoor is een goed bestek met daarin opgenomen de aanbevelingen van CUR-100 en de minimale levensduur van 100 jaar de basis geweest.
Meer informatie: CUR-Aanbeveling 100 'Schoonbeton'

 

Proefmodel

Er is niet met een aannemer als tussenpersoon gewerkt, maar direct met de prefab-betonleverancier. Bijzonder feit aan de aanbesteding is dat als ontbindende voorwaarde voor opdrachtverstrekking een 1:1 proefmodel van een compleet element moest worden gemaakt om te kijken of aan de vereiste kwaliteit kon worden voldaan. De keuze voor 'gewoon beton' in plaats van hogesterktebeton en de repetitiefactor van de mallen zijn bepalend geweest voor de haalbaarheid van het budget. Het losbaar maken van de zeer slanke betonelementen vormde de grootste uitdaging.

 

Project Parkpergola 

OPDRACHTGEVER:

Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn

 

CONSTRUCTIE EN BOUWADVIES:

ABT, Velp

 

AANNEMER:

Ed. Züblin Fertigteilwerk, Gladbeck (DE)

 

AANNEMER ONDERBOUW:

Van Wijk Nieuwegein, Nieuwegein

 

ARCHITECT:

West 8, Rotterdam

 

MALLENBOUWER:

Verhoeven Timmerfabriek Nederland, Venray

 

FINANCIERING:

Dit project is mede gefinancierd door de Europese Gemeenschap,
Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling

 

 

 

Download

Lees het volledige artikel