Reference zierikzee
Circulair
CONCRETE DESIGN COMPETITION

Concrete Design Competition 2021-2022

In het studiejaar 2021-2022 vindt de tiende editie van de Concrete Design Competition plaats. Het thema van deze editie is REIMAGINE, wat uitgelegd kan worden je voor te stellen hoe beton een rol heeft in de circulaire economie. De Concrete Design Masterclass, waar de winnaars naartoe mogen, is bijzonder omdat we te gast zijn bij een betonlaboratorium waar veel verschillende innovatieve betonmengsels en fabricagemethodes beschikbaar zijn voor de studenten.

Titel foto: Warmbeton schil van kantoor Natuurmonumenten Zierikzee, ontwerp van Rink Tilanus Architecten. De wanden zijn gestort op folie op de grond en bij het plafond zijn de geëxtrudeerde glaskorrels aan het oppervlak zichtbaar (foto: Mathijs Labadie)

Concrete Design Competition  L1005102

Thema REIMAGINE

Beton is een veel toegepast bouwmateriaal, deels vanwege de eigenschap constructief en qua vormvrijheid; deels vanwege de brede beschikbaarheid van de grondstoffen. In de circulaire economie, waar gezocht wordt naar het beperken van primaire grondstoffen en het behouden van grondstoffen in de kringloop, moet de manier waarop we met beton omgaan, herzien worden. Stel je eens voor dat er minder materiaal gebruikt kan worden door slank te construeren, dat er minder of geen bekisting of mallen nodig zijn voor productie, dat constructies heel lang gebruikt kunnen worden met de lange levensduur van beton, dat (constructieve) bouwdelen makkelijk weer uit elkaar te halen zijn voor hergebruik elders, dat er zuivere mengsels gemaakt worden die goed te recyclen zijn.... Allemaal voorbeelden van circulair beton.

In de tiende editie van de Concrete Design Competition worden studenten van de opleidingen architectuur, bouwkunde en civiele techniek uitgedaagd om met een verbeelding te komen die op deze maatschappelijk vraag een antwoord kan geven. Dat kan gaan over landschappelijke elementen, meubels, bouwwerken of details daarvan.

Herbruikbare flexmal5

Masterclass betoninnovaties voor winnaars

De winnaars van de Nederlandse competitie ontvangen naast een geldprijs een uitnodiging om een hele week geheel verzorgd deel te nemen aan een internationale hands-on Masterclass, samen met de winnaars uit de andere vier deelnemende landen (België, Ierland, Oostenrijk en Duitsland). De internationale studententeams gaan aan de slag met een circulair ontwerp in beton en voeren dit ook werkelijk (op schaal) uit. Deze editie is bijzonder op twee manieren. De Masterclass is in het Duitse Kassel, tijdens Documenta, de wereldtentoonstelling voor de hedendaagse beeldende kunst. Studenten krijgen de gelegenheid deze tentoonstelling te bezoeken. In Kassel zijn we te gast bij het innovatieve betonlaboratorium van G.tecz Engineering. Medewerkers en lab staan tot onze beschikking om aan de slag te gaan met de meest innovatieve betonmengsels en productiemethodes. Een mooie kans om je circulaire ideeën in beton waar te maken.

Bureaubakker CDC4 Jury 001 L1020006

Jury van de tiende editie

Voor de tiende editie van de Concrete Design Competition presenteren we met trots de jury:

  • Marieke Kums – STUDIO MAKS, voorzitter van de jury
  • Albert Herder – Studioninedots
  • Serge Schoemaker – Serge Schoemaker Architects
  • Pim Peters – IMd raadgevende ingenieurs
  • Ellen van Genechten – Hurks


Lees hieronder meer over de juryleden:

Marieke Kums 2
Marieke Kums – STUDIO MAKS – jury voorzitter

Samen met STUDIO MAKS ontwerpt Marieke projecten variërend van smalle artistieke installaties tot gebouwen en stedenbouwkundige plannen in Nederland en daarbuiten. De studio richt zich op het ontwerp van vloeiende, meer programma-vrije ruimtelijke ontwerpen, waarin de relatie tussen mens, natuur en technologie ter discussie wordt gesteld.

Marieke studeerde aan het MIT in Boston en studeerde cum laude af aan de TU Delft. Ze heeft gewerkt met SANAA / Kazuyo Sejima & Ruye Nishizawa in Tokio voordat zij in 2010 haar eigen bureau STUDIO MAKS oprichtte. De in Rotterdam gevestigde studio heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de 40 under 40 talent award en een nominatie voor de EU Mies van der Rohe Award voor het bezoekerscentrum Park Vijversburg. Ze is momenteel professor aan de Leibniz Universiteit in Hannover.

-----------------------------

Albert Herder
Albert Herder – Studioninedots

Albert heeft meerdere belangwekkende en prijswinnende woongebouwen op zijn naam staan en is een specialist in het maken van collectieve hoogstedelijke mix-use voorzieningen en het transformeren van oude kantoorgebouwen en voormalige industriële locaties naar woon-werk concepten. Plekken die indruk maken door de ruimtelijkheid en beleving, met ruimtes waar je naar binnen wordt gezogen.

Albert Herder, architect, oprichter en partner van Studioninedots, is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 1995 startte hij zijn eigen bureau en richtte in 1999 met Arie van der Neut HVDN architecten op. In 2011 is Studioninedots ontstaan met de architecten Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl. Hun ruimtelijke ingrepen zijn eigenzinnig en gedreven door het verlangen naar fysieke ruimtes die ontmoetingen stimuleren. Bekende opgeleverde projecten zijn Het Kasteel in Amsterdam Sciencepark, het kantoor YOU in Parijs, Westbeat in Amsterdam en De Alliantie HQ in Hilversum.

-----------------------------

Serge Schoemakers
Serge Schoemaker – Serge Schoemaker Architects

Serge heeft een fascinatie voor de ‘kunst van het bouwen’; het zorgvuldig vormgeven en vervaardigen van gebouwen, ruimtes en details. Een goed ontwerp draait volgens hem echter niet alleen om de esthetische verbetering van onze omgeving, maar evenzeer om het verhogen van levenskwaliteit. Bij deze jurering zal hij - net als in zijn werk - bijzondere aandacht besteden aan de zintuiglijke ervaring. Materialisatie en detaillering vormen hiervan een integraal onderdeel.

Serge studeerde architectuur aan de TU Delft en aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich, Zwitserland. In 2001 won hij met zijn afstudeerproject de Archiprix International. Hij werkte voor de Zwitserse architect Peter Zumthor, als projectarchitect van het kunstmuseum Kolumba in Keulen. In 2008 richtte hij Serge Schoemaker Architects op. Voor zijn veelbesproken transformatie van het ‘brutalistische' Fort van Hoofddorp (2010-2020) ontving hij in 2021 de Eervolle Vermelding tijdens de uitreiking van de prijs BNA Beste Gebouw van het Jaar.

-----------------------------

Pim Peters
Pim Peters - IMd Raadgevende Ingenieurs

Pim combineert de liefde voor construeren met zijn passie voor architectuur, zijn specialiteit is constructieve duurzaamheid. Pim is bedenker van het zogenoemde ‘donorskelet’, waarbij constructieve elementen uit te slopen gebouwen daadwerkelijk in nieuwe gebouwen worden hergebruikt. Constructieve duurzaamheid en circulariteit zal zijn focus in de jury zijn.

Pim studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Hij heeft als raadgevend ingenieur veel constructies voor gebouwen ontworpen gedurende de 22 jaar die hij bij IMd Raadgevende Ingenieurs werkt. Als initiator heeft hij met afstudeerders van TU Delft meerdere onderzoeken gedaan naar het bewuster omgaan met grondstoffen, om de milieulast van constructies te verlagen. Daarnaast heeft hij zitting in de BMNL van de Nationale Milieu Database en bij de uitvoeringstafel Circulair Ontwerpen van het Betonakkoord deelgenomen.

-----------------------------

Ellen van Genechten
Ellen van Genechten – Hurks

Ellen heeft zich ontwikkeld van architect naar focus product- en conceptontwikkeling met het oog op innovatie. Zij houdt zich graag bezig met de impact op duurzaamheid van hetgeen zij ontwikkelt. Vanuit haar ervaring als productontwikkelaar van prefab beton zal haar aandachtspunt binnen de jury naast duurzaamheid en de esthetische kant ook vooral de technische uitvoerbaarheid van de ontwerpideeën zijn.

Ellen is afgestudeerd als architect aan de TU Eindhoven en heeft daarna bij verschillende (inter)nationale architectenbureaus gewerkt voordat zij koos voor product- en conceptontwikkeling prefab beton. Binnen Hurks werkt ze op dit moment aan ontwikkelingen in duurzaamheid en innovatie.

-----------------------------


Meedoen? - Praktische informatie

De deadline voor het indienen van de ontwerpprijsvraag is 1 juni 2022. De bedoeling is dat je je idee digitaal inlevert op maximaal twee posters A1 formaat. Reglement, formulieren en nadere informatie vind je (in het Engels) op de website van de Concrete Design Competition.

Ook interessant

uitgelicht