PO9 C6 A1
Circulair
PROJECTEN

BunkerToren is nieuw icoon voor Eindhoven

Revitalisatie bunkergebouw en woontoren 'Bunkertoren' in Eindhoven
Opdrachtgever:
RED Company, Being Development
Architect:
Powerhouse Company
Constructeur:
IMd raadgevende ingenieurs
Aannemer:
Van Wijnen
Project management:
DVP
Periode:
2015-2022

Architectenbureau Powerhouse Company heeft de Bunker in Eindhoven nieuw leven in geblazen. De betonnen bunker heeft een tweede leven gekregen. Door het toevoegen van een woontoren vervult het gebouw een nieuwe functie, en kan het jaren vooruit. De kracht van beton en de brutalistische uitstraling van het originele gebouw zijn behouden gebleven in het nieuwe ontwerp voor de BunkerToren.

PO199 C1

Bekistingstechnieken

Een bestaand gebouw nieuw leven in blazen, dat is best spannend. Helemaal wanneer je zaken toe gaat voegen aan de bestaande constructie. Je weet immers niet wat je tegenkomt. Tijdens de renovatie kun je echter ook positief verrast worden. “Bij het opbreken en zagen van de bunker viel pas op hoe mooi de bekisting voor het beton is geweest,” vertelt architect Nanne de Ru van Powerhouse Company. “Je ziet dat er verschillende bekistingstechnieken zijn gebruikt, onder meer voor de schuine wanden. Die zijn allemaal gebouwd zonder 3D technieken, dat maakt het extra bijzonder.”

PO23 A21

Fundering is uitdaging

De grootste uitdaging was om de fundering voor de woontoren erin te krijgen, aldus De Ru. De 100 meter hoge toren biedt plek aan 210 koop- en huurappartementen met verschillende afmetingen. “De fundering is goed gelukt." De draagconstructie is opgebouwd uit dragende wanden, een betonnen kern en penanten in de gevel. De constructie is grotendeels in het werk gestort. Daarnaast is prefab beton toegepast, onder meer in de vorm van breedplaatvloeren, kolommen, lift en traphuiswanden, massieve vloerplaten, balkonplaten, trappen en bordessen.

PO2 DD71

Vet ontwerp

Het ontwerp voor de brutalistische bunker is van Huib Maaskant. “Met het ontwerp voor de woontoren wilde ik aansluiten bij het originele ontwerp van Maaskant,” aldus De Ru. “Ik wilde er, met respect voor Maaskant, wel mijn eigen draai aan geven.” In de woontoren zijn daarom de architecturale thema’s herhaald: schuine muren, sterke horizontale lijnen, strakke details en stoere materialen. Zo vormen brutalistisch en modern een nieuw geheel. “Maaskant is een bijzondere architect, die grote gebouwen heeft gemaakt zoals de Euromast, het Groot Handelsgebouw en de Hilton hotels in Amsterdam en Rotterdam. Tijdens het proces heb ik meermaals gedacht: ‘wat zou Maaskant ervan vinden?’ Ik denk dat hij dit wel vet had gevonden, om een toren in de bunker te zetten.”

PO62861
Bunker Tower Groundfloor
Bunker Tower Floor plan 18th level
POFED81
POEC0 B1
Bunker Tower Groundfloor
Bunker Tower Floor plan 18th level
POFED81
POEC0 B1

Persoonlijke herinnering

De Bunker was vroeger een studentensociëteit. Zelfs The Police zou er hebben opgetreden. Voor Eindhoven was het lange tijd een belangrijke ontmoetingsplek. De Ru dronk er vroeger wel eens een biertje. Dat maakt het extra bijzonder: een historische plek is behouden voor de toekomst, en heeft een nieuwe functie gekregen. Niet voor niets werd de Bunkertoren door de architectenbond BNA verkozen tot meest iconische gebouwen. Om met de lovende woorden van de jury van BNA af te sluiten: ‘Een vervallen gebouw, dat dankzij een trefzekere ingreep weer kracht heeft gekregen.’

PO4 A531
Ook interessant

uitgelicht