Vloeiende witte vormen
Designed by Erick van Egeraat | Esthetisch hoogstandje in stralend wit beton voor de ondergrondse uitbreiding van het Drents Museum.
lees meer
Auteur: Coen Smets
Het bos in de stad, dat is het Palazzo Italia op de Expo van Milaan 2015. Het beeld wordt gevormd door meer dan 700 uniek gevormde vertakte panelen in wit luchtzuiverend beton. De dynamische binnenruimten lenen zich perfect voor verkenning en samenzijn. Daarmee is het door Nemesi & Partners ontworpen gebouw tegelijk primitief als high-tech.
Het totale geveloppervlak van circa 9.000 m2 is opgebouwd uit meer dan 700 stuk voor stuk unieke betonnen panelen (4 x 4,2 m2). De uitdagende geometrie van de panelen, met de vele krommingen en vertakte structuur, vroeg om een speciaal betonmengsel. Het uiteindelijk toegepaste mengsel is in het i.lab van Italcementi (Bergamo) ontwikkeld. Naast de goede verwerkbaarheid en mechanische eigenschappen, heeft het beton een glanzend wit uiterlijk door het gebruik van restmateriaal uit de marmergroeven van Carrara in het mengsel.
Meest bijzondere aan het beton in de buitengevel is diens luchtzuiverende werking, dankzij de fotokatalytische eigenschappen van de panelen. In deze zogenaamde i.active Biodynamic panelen is de door Italcementi gepatenteerde TX Active-technologie toegepast. Het beton is voorzien van een speciale cementgebonden coating. Wanneer deze in aanraking komt met licht, wordt luchtvervuiling ‘opvangen’ en getransformeerd in inerte zouten. Naast een luchtzuiverend effect, blijft de witte gevel hierdoor bovendien beter schoon.
Het project Palazzo Italia (Expo 2015 Milaan) staat eveneens beschreven in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
DP6 | De slanke vorm van de enorme betonnen balkons en de opvallende belijning zorgen ervoor dat het Amsterdamse Appartementencomplex The…
lees meer
Brutalisme voerde hoogtij in de jaren 50-70 en heeft nog steeds zijn effect in de huidige gebouwde omgeving en in moderne architectuur.
lees meer
Mario Cucinella Architects | De Santa Maria Goretti kerk heeft dag en nacht een bijzondere, serene uitstraling.
lees meer
Studio Gang | Het nieuwe gedeelte van het natuurhistorisch museum Gilder Center verbindt diverse oudere delen en brengt een geheel eigen…
lees meer
Maaskant | Het markante gebouw uit 1964 pal langs de N201 tussen Haarlem en Hilversum is nog steeds een bezienswaardigheid.
lees meer
Atelier Kempe Thill | Kempe heeft een liefde voor beton: “Het materiaal gaat zeker 100 jaar mee en is daarmee uitermate duurzaam."
lees meer
Helaas gaat de bijeenkomst niet door wegens gebrek aan belangstelling.
lees meer
Ben Loerakker | De oude rechtbank in Amsterdam heeft een markante betonnen constructie met ruimtelijk mogelijkheden voor een museum.
lees meer
Marc Koehler Architects | De schuine vlakken in de betonnen gevel bieden een bijzonder spel van licht en schaduw.
lees meer
Wingårdhs | De gevel met glazen potjes van de uitbreiding van de Liljevalchs Kunsthal maakt het gebouw zelf tot een kunstwerk.
lees meer
Het meest brutalistische gebouw van Nederland prikkelt de fantasie: is het de boeg van een ark, of een ruimteschip dat net wil opstijgen?
lees meer
Cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs | Een nieuw bedrijfspand ontwerpen met hergebruikte bouwdelen vraagt om een andere manier van kijken.
lees meer
Ongeveer 7.500 m2 kanaalplaatvloer en betonnen gevelelementen van het Prinsenhof in Arnhem worden gedemonteerd voor hergebruik.
lees meer
Start van een nieuwe ronde van de Concrete Design Competition 2023-2024 met bekendmaking van deze mooie jury.
lees meer
Peters is pionier op het gebied van diverse duurzaamheidsinitiatieven, onder andere het hergebruik van constructieve elementen.
lees meer