Kleur en textuur3a
Esthetisch
KENNIS EN TECHNIEK

Belang van proefstukken

Auteur: Barbara Heijl

Een voorbeeld:

Voor Mediatheek Lons-le-Saunier zijn meer dan dertig proefstukken en proefwanden gemaakt om de juiste kleur en textuur van het beton te bepalen. 'De aannemer had veel ervaring in het werken met geprefabriceerd beton, maar niet met in het werk gestort beton. Ons bureau heeft vaker gewerkt met betonnen constructies, maar dit was de eerste keer dat wij een beeldbepalende betonnen gevel hebben gemaakt', vertelt architect Lyon. 'Wij hebben aan de hand van proefwanden de kleur, textuur en de juiste wijze van gieten bepaald voor onze gevel.' Deze werkwijze wordt in de Nederlandse publicaties ook altijd geadviseerd, maar toch wordt er in ons land slechts bij uitzondering gewerkt met proefwanden. De bereikte kwaliteit in dit Franse project bewijst nog eens hoe waardevol deze aanpak is.

Kleur en textuur2
Kleur en textuur3
Kleur en textuur3a
Kleur en textuur2
Kleur en textuur3
Kleur en textuur3a

Meer dan dertig proefstukken en proefwanden zijn gemaakt om de juiste kleur en textuur van het beton te bepalen. Lyon: 'Alle proefwanden zijn op de bouwplaats gemaakt. Dat is de enige manier om een goede relatie te leggen met de kleuren van de omringende bebouwing.

Een aantal proefwanden heeft ruim zes maanden gestaan, zodat de wijze waarop het beton na verloop van tijd verkleurt door verharding en droging kon worden meegenomen in de beslissing. In de tussentijd werd de kelder van het gebouw al aangelegd.' Verder zijn er drie grote mockups gemaakt: voorbeeldwanden van beton, waar een aantal hexagonale kozijnen één-op-één in zijn opgenomen. Daarmee kon de detaillering nog beter worden afgestemd op de uitvoering.

Gladde textuur

De textuur van het beton is glad en gesloten. Enerzijds is dit te danken aan de betonsamenstelling en de hoge vloeibaarheid tijdens het gieten. Anderzijds werd de gladde textuur en de homogene kleur van het oppervlak gewaarborgd door strenge kwaliteitscontrole. 'Er was een strikte kwaliteitscontract tussen de aannemer en de betonmortelleverancier. Regelmatig werden betonmortelmonsters gecontroleerd op de hoeveelheid pigment. Al het zand voor de gehele gevel is in één keer besteld, afkomstig uit één steengroeve, en is in één gesloten opslagruimte bewaard. Ook waren de truckmixers voor betonmortel altijd volledig schoon voor gebruik. Om die reden was de mediatheek altijd het eerste project van de dag. Bovendien heeft een man met laserapparatuur iedere dag de exacte positie uitgezet van de dubbelgekromde wanden om de perfecte lijn te bepalen', aldus Lyon.

Ook interessant

uitgelicht