Maak Naturalis Header en schoonbeton
Esthetisch
KENNIS EN TECHNIEK

Wit beton

Architectonisch beton straalt op zijn mooist wanneer het gemaakt is van wit beton. In het lookbook wit beton inspiratie zijn een aantal spectaculaire wit beton projecten op een rij gezet. Hoewel er ook verschillende andere kleuren in beton zijn die een bijzonder resultaat opleveren, blijkt wit beton in architectuur toch één van de meest populaire tinten, naast zwart beton overigens, maar dat is weer een verhaal apart. Hier bespreken we de nodige details die een project in wit beton tot het beste resultaat brengen: zowel qua mengsel als de juiste ontwerpdetails om het witte beton ook echt wit te houden.

Titel afbeelding is een detail van de betonbanden van het Museum Naturalis.

Witbeton1

Wit beton mengsel

De mate van helderheid van wit beton is sterk afhankelijk van de toegepaste grondstoffen. De kleur van beton wordt bij onbehandelde oppervlaktes voor een groot deel bepaald door het toegepaste cement. Dit kan beïnvloed worden met toegevoegde pigmenten. Maar net als bij verf geldt: wanneer je basis al enigszins grijs is, dan wordt het heel lastig om een heldere tint te krijgen, laat staan echt wit. En de meeste cementen hebben een grijze basiskleur. Daarom is er speciaal wit cement verkrijgbaar waarmee mooie resultaten worden behaald.

De kleur van beton wordt niet alleen bepaald door de kleur van het cement, inclusief de toegepaste pigmenten, maar zeker ook door de kleur van het toeslagmateriaal (zand en grind). Ook zonder nabewerking van het oppervlak 'schemert' het toeslagmateriaal door de cementhuid heen. Bij nabewerking, zoals stralen, zuren of polijsten, wordt de kleur van het toeslagmateriaal nog belangrijker, omdat met verwijderen van de cementhuid het toeslagmateriaal meer in het zicht komt.

Witbeton

Voorbeelden van toegepaste mengsels wit beton

Er zijn verschillende mogelijkheden en combinaties in de grondstoffenkeuze om mooi wit beton te krijgen. Zoals genoemd, is de kleur van het cement van groot belang. Wit cement wordt gemaakt met titaandioxide en heeft een hogere oventemperatuur. Hierdoor is het duurder en minder milieuvriendelijk. Lees hier meer over wit cement en milieuvriendelijke alternatieven.

Hieronder een aantal projectvoorbeelden, waarbij onderaan de carrousel bij elk beeld steeds wordt omschreven welke specifieke grondstoffen er in het project zijn toegepast.

Voor lichtgekleurd tot wit toeslagmateriaal wordt vaak Noors marmer toegepast. Door het beton te wassen, te stralen of te zuren komt de korrel van het witte Noorse marmer in het zicht en geeft een lichte glinstering aan het oppervlak. Dit is bijvoorbeeld toegepast bij Museum Naturalis.

Wit beton Naturalis
wit beton Barcode Architects The Muse
wit beton heidelberg HQ
Wit beton Naturalis
wit beton Barcode Architects The Muse
wit beton heidelberg HQ

Ontwerpdetails voor blijvend wit beton

Om het wit schoonbeton gedurende het gebruik blijvend wit te houden, zijn er in de ontwerpfase al een aantal aspecten waar rekening mee gehouden kan worden. Zo kan de gevel aan de bovenzijde voorzien worden van een aluminiumprofiel met een klein overstek over de gevel. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig 'vies' hemelwater over de gevel stroomt. Zoals bij alle constructies het geval is, moeten ook de witte betongevels worden onderhouden. Ze moeten periodiek worden gereinigd.

In het werk gestort schoonbeton heeft meestal een finishing touch nodig. Er kan gekozen worden voor een afwerking van eenvoudig poetsen en schuren met een minimale hoeveelheid esthetische mortel. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer zeer vloeibare betonmengsels, die exact het oppervlak van de mal overnemen. Een nabewerking is dan nagenoeg overbodig. Toegepaste betonmengsels zijn zelfverdichtend beton en (extreem) hogesterktebeton. Een heel gladde mal kan dan beton opleveren waarvan het oppervlak sterk lijkt op porselein.

wit beton Palazzo Italia
Ook interessant

uitgelicht