Maak Naturalis Header en schoonbeton
Esthetisch
KENNIS EN EXPERTISE

Wit beton

De samenstelling van wit beton is sterk afhankelijk van de toegepaste grondstoffen. Omdat de kleur van beton niet alleen bepaald wordt door de kleur van het cement, inclusief de toegepaste pigmenten, maar zeker ook door de kleur van het toeslagmateriaal (zand en grind). Bij oppervlakte behandeling wordt de kleur van het toeslagmateriaal nog belangrijker, omdat met verwijderen van de cementhuid het toeslagmateriaal meer in het zicht komt.

Eén van de succesfactoren van de Villa Waalre zit volgens Henk Oude Kempers in de keuze voor de lichte betonmortel. Bij de projectspecificaties is uitgegaan van de principes van CUR-100, klasse B1. De keuze voor wit cement (CBR Wit), de toevoeging van titaandioxide als witte kleurstof en de hoeveelheid fijne delen (180 l/m3) in de betonsamenstelling zijn daarbij essentieel. De uiteindelijke samenstelling is na diverse proefstorten vastgesteld. Oude Kempers: 'Het is niet de enige mogelijke samenstelling en ook geen standaard samenstelling voor wit beton, maar deze combinatie kwam het dichtst bij de wens – een zachte witte kleur – van de opdrachtgever en de architect'.

Witbeton
Witbeton1
Witbeton2
Witbeton
Witbeton1
Witbeton2

Grondstoffen voor wit beton

Hieronder volgen een aantal voorbeelden die bijdrage leveren aan een mooi wit beton. Voor wit cement wordt titaandioxide als witte kleurstof toegevoegd. Wit cement heeft een hogere oventemperatuur en heeft daarom een wat zwaarder CO2 profiel. Lees hier welke wit cement alternatieven er ook mogelijk zijn.

Voor toeslagmateriaal wordt vaak Noors marmer toegepast. Door het beton te wassen, te stralen of te zuren komt de korrel van het witte Noorse marmer in het zicht en geeft een lichte glinstering aan het oppervlak.

Bekijk in het lookbook tien keer oogverblindend wit beton een aantal projecten waar wit beton is toegepast.

Echt wit

Om het wit schoon beton gedurende het gebruik ook wit te houden, zijn er in de ontwerpfase al een aantal voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden. Zo kan de gevel aan de bovenzijde voorzien worden van een aluminiumprofiel met een klein overstek over de gevel. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig 'vies' water over de gevel stroomt.

In het werk gestort schoonbeton heeft meestal een finishing touch nodig. Er kan gekozen worden voor een afwerking van eenvoudig poetsen en schuren met een minimale hoeveelheid esthetische mortel.

Zoals bij alle constructies het geval is, moeten ook de witte betongevels worden onderhouden. Ze moeten periodiek worden gereinigd.

Ook interessant

uitgelicht