Mucem4
Esthetisch
LOOKBOOKS

Architectuurfotografie beton 2010-2015

Jaarlijks wordt er op 19 augustus met de 'Internationale Dag van de Fotografie' (World Photography Day) stilgestaan bij de positieve invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving. Architectuurfotografie is belangrijk voor Tektoniek om te kunnen laten zien hoe fraai beton in architectuur gerealiseerd wordt. In dit artikel zoomen we in op artistieke foto’s van betonarchitectuur gerealiseerd van 2010 tot en met 2015.

Betonprojecten 2010-2015

Lang niet altijd worden voor Tektoniek de meest artistieke architectuurfoto's gekozen om te tonen, omdat lang niet altijd met zo'n foto duidelijk is waar het om gaat. Daarom hier specifiek een ode aan de meest bijzondere foto’s van de projecten in architectonisch beton gerealiseerd van 2010 tot en met 2015 met links naar de projectomschrijving hier bij Tektoniek.

Met dank aan de architectuurfotografen die de projecten altijd zo mooi in beeld brengen.

Insta parkpergola CF064372

Parkpergola, Utrecht - Foto: Jeroen Musch

Een kilometer lange structuur van opengewerkte zeshoeken meandert door het Máximapark in Leidsche Rijn. Het geeft fotogenieke plaatjes in het groen en biedt ruimte aan bijvoorbeeld insectenhotels. West 8 creëerde dit ecologische, verticale landschap met een beperkt aantal mallen. Lees hier de projectbeschrijving Parkpergola Maximapark.

Insta Orange Architects The Cube 04

The Cube, Beiroet - foto: Matthijs van Roon

Bijzonder fotogeniek is deze boeiende toren in Beiroet naar ontwerp van Orange Architecten. Spierwit en glad van ter plaatse gestort beton; een specialisatie in Beiroet. Daarom ontwierp de architect de toren direct met beton in gedachten. Lees meer over de bijzonderheden van The Cube in Beiroet.

SM mediatheek 11 02 17 P1030667

Mediatheek, Lons Le Saunier - Foto: du Besset-Lyon Architectes

De bekisting van de mediatheek leende zich voor dit mooie plaatje. De zeshoekige uitsparingen zorgen voor een fraai beeld van de dubbel gekromde gevel, ontworpen door du Besset-Lyon Architects. De innovatieve bekisting van de ter plaatse gestorte gevel is een verhaal op zich. Lees hier meer over de Mediatheek, Lons Le Saunier.

Insta Blaibach1

Concertgebouw Blaibach - Foto: Edward Beierle

De wanden van de concertzaal vormen een lust voor het oog. Ze zijn specifiek ontworpen voor een goede akoestiek, vandaar de schuine vlakken en oppervlaktestructuur van het grijze beton. Het ontwerp is van Peter Haimerl Architektur. Lees hier de projectomschrijving van Concertgebouw Balibach.

Insta Aquatics Centre Londen 01 1

Aquatics Centre, Londen - Foto: Hufton+Crow

Het iconische zwemcomplex Aquatics werd ontworpen door Zaha Hadid Architects voor de Olympische spelen van 2012 in London. De bouw van het centrum werd langs een strenge milieulat gelegd. Het beton dat hiervoor gebruikt is, werd gemaakt met gerecyclede grondstoffen. Lees hier meer over het Aquatics Center.

LI drents museum db1005 N729 high

Drents museum, Assen - Foto: J. Collingridge

De vloeiende vormen in wit beton geven een bijzonder beeld. Zij vormen de serene achtergrond voor de collectie van het Drents Museum te Assen. Designed by Erick van Egeraat ontwierp een groot ondergronds gedeelte bij het bestaande historische museum. Lees hier de projectbeschrijving van het Drents Museum.

Insta 13 De Zeven Zeea én P5 A2684 HR

Basisschool Ikc Zeven Zeeën, Amsterdam - Foto: Thijs Wolzak

Zeshoekige hollingen bepalen de textuur van deze strakke oranje betongevel. Moke Architecten ontwierp deze school met een beperkt budget. De bijzondere gevel geeft de eenvoudige opzet van de school een specifiek karakter mee. Lees meer over de basisschool Zeven Zeeën.

Imsta Mucem4

Mucem J4, Marseille - foto: Lisa Ricciotti

De bijzondere slanke structuur werd gemaakt van vezelversterkt Ultra-hogesterktebeton (Ultra High Performance Concrete UHPC). Rudy Ricciotti Architecte ontwierp zowel de gevel als het dak met deze structuur. De hoofddraagconstructie en de smalle luchtbrug werden ook van UHPC gemaakt. Lees meer hierover bij Mucem J4, Marseille.

SM huis Waalre 007

Villa Waalre - foto: Kim Zwarts

Deze villa in wit beton is ontworpen door Russell Jones Limited. Het spierwitte beton is op de zwart-wit foto niet in volle glorie te zien, wel de textuur die de planken bekisting achter heeft gelaten op de wanden en het plafond. Bekijk en lees hier meer over deze bijzondere Villa Waalre.

SM MHMA2015 sculp IT 055

Villa Zand Keerbergen (België) - foto: Luc Roymans

Beeldbepalend, gestructureerd beton doet de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Sculp[IT] architecten ontwierp deze villa in natuurlijke zandkleur om op te gaan in de omgeving. De grove textuur van de afdruk van de plankenbekisting draagt daarin bij. Lees hier de projectomschrijving van Villa Zand.

Ook interessant

uitgelicht