HB Amstelveen 05 03 2018 049 LR
Esthetisch
PROJECTEN

Gewoven prefab betonnen gevel voor bestaand warenhuis

Hudson's Bay, Amstelveen
OPDRACHTGEVER:
ASR Vastgoed Vermogensbeheer
GEBRUIKER:
Hudson’s Bay (nu leegstaand)
ARCHITECT:
Rijnboutt
UITVOERING BETON:
Decomo
TOTAAL VLOEROPPERVLAK:
20.000 m² bruo
OPLEVERING:
2018

Auteur: Barbara Heijl

Het voormalige V&D-gebouw in het centrum van Amstelveen is gestript tot op het casco, uitgebreid en heringericht tot hedendaags, luxe warenhuis. Het warenhuis is voorzien van een nieuwe prefab betonnen gevel met haarscherpe belijning naar ontwerp van Rijnboutt.

Hudsons Bay Exterieur Gereed Foto Kees Hummel

Beton weven

Toepasselijk voor een warenhuis is het nieuwe gevelprincipe van het warenhuis geïnspireerd op textiel. Slanke, prefab kolommen en balken van lichtgekleurd beton vormen een aaneengesloten raster. Ze verlopen zowel in diepte als breedte en zijn met elkaar verweven, zoals de schering en inslag op een weefgetouw. Hoekkolommen lopen overhoeks door en hebben in aanzicht dezelfde slanke verschijning als de kolommen ernaast. De vorm en de belijning van de betonnen gevelelementen moesten messcherp zijn voor het schaduwspel dat de architect beoogde. Daarom is de betonleverancier al vroeg betrokken bij het ontwerpproces. Tijdens het ontwerpproces zijn een aantal basisprincipes afgesproken. Bijvoorbeeld dat de kolommen in het midden minimaal 500 mm diep moesten zijn en aan de uiteinden minimaal 200 mm, omdat zij tot wel 12 m lang zijn.

Joost Verheus Hudsons Bay IMG 7566

Selectie proefmonster

Voor het beoordelen van het beton en het bepalen van de beste maltechiek voor de gewenste belijning, zijn een aantal proefelementen gemaakt. Na het beoordelen van kleine monsters zijn één op één mock-ups gemaakt. Deze zijn naar de bouwplaats in Amstelveen gebracht en daar beoordeeld. Vervolgens is een tweede set proefelementen gemaakt. Na de goedkeuring daarvan heeft de architect nog twee keer de fabriek in België bezocht om het laatste resultaat door te spreken.

Hudsons Bay Joost Verheus IMG 7554

Messcherpe maltechniek
Er is een serie van polyester mallen ontwikkeld om de vorm en de belijning van de betonnen gevelelementen messcherp te krijgen. Eerst is de exacte vorm van de benodigde kolom of balk gemaakt uit piepschuim, afgewerkt met epoxy en spuitplamuur tot op 0,1 mm precies. Daarna is deze plug ingespoten met een speciale gelcoat (0,6 mm dik), zeer krasvast en bestand tegen hoge pH-waarden. Vervolgens is daaromheen een met hars doordrenkte glasvezel gewikkeld. Na het uitharden van de polyester mal is deze met plug en al in het beton ingestort. Zo ontstond een betonnen behuizing die de mal zeer vormvast en vele malen herbruikbaar maakte. Voorzieningen voor verankering zijn ingestort. Om het aantal benodigde mallen te minimaliseren, zijn betonplex tussenschotten geplaatst voor het vervaardigden van de kortere elementen.

Uitzonderingen
De hoekkolommen en de kleine tussenkolommen zijn vanuit kostentechnische overwegingen met andere maltechnieken vervaardigd. Bijna iedere hoekkolom is namelijk uniek. Daarom is voor deze kolommen direct een mal (de negatieve vorm) gemaakt. In een piepschuim kern is de benodigde sparing gemaakt met een marge van ongeveer 2 mm. De vorm is daarna afgewerkt met epoxy en spuitplamuur. De minder complex gevormde tussenkolommen zijn in hout bekist. De belijning op deze delen is iets minder scherp, maar de snijlijnen tussen de vlakken tekenen zich ook hier duidelijk af.

Hudsons Bay Joost Verheus IMG 7589

Betonsamenstelling

De betonnen gevelelementen hebben geen constructieve functie en zijn slechts zelfdragend, toch is een beton met een druksterkte van 65 MPa gebruikt. Dit is nodig om scheurtjes in de lange slanke elementen door eigen gewicht te voorkomen. Met uitzondering van de gepolijste kolommen op de begane grond, zijn de elementen gemaakt van zelfverdichtend beton. Het betonmengsel bevat wit portlandcement CEM I, kwartszand uit Trier, wit zilverzand uit de streek van Mol, kalksteen granulaten uit de streek ten zuiden van Parijs en kalksteenmeel en hulpstoffen ten behoeve van de vloeibaarheid. Het zand geeft het beton de warme kleur. Het betonmengsel voor de kolommen in de plint bevat meer grove delen en minder zand. Dit mengsel is verdicht met hoogfrequent trilmotoren. Alle elementen zijn met staal gewapend.

Hudsons Bay 18
Hudsons Bay 9
Hudsons Bay 18
Hudsons Bay 9

Oppervlak veredelen

De kolommen op de begane grond zijn gepolijst. Het beton heeft daardoor een terrazzo uitstraling en het gladde oppervlak is minder gevoelig voor opspattend vuil en beschadigingen. Voor een nauwe aansluiting op het maaiveld zijn passtukken (neuten) gegoten van hetzelfde betonmengsel. Op de verdiepingen erboven heeft de oppervlaktetextuur juist een satijnen glans. Dit komt doordat het beton gezuurd is. Na het ontkisten en uitharden zijn de elementen verzadigd met water en vervolgens besproeid met een oplossing van 17% waterstofchloride en 83% water. Het zuur etst de kalkhoudende delen in het cement weg, waardoor het zand in het betonmengsel wordt blootgesteld.

Kees Hummel Buitenplein Amstelveen 22 03 2019 53 LR

Onderhoud

De liggende balken in de gevel zijn het meest gevoelig voor vervuiling. Daarom zijn alle betonnen elementen na de montage gehydrofobeerd met een nanocoating. Het vermindert de vochtopname en maakt de benodigde reiniging (om de twee à drie jaar) een stuk makkelijker. Een CE-gecertificeerde coating gebaseerd op Fluorpolymeren is gebruikt. De werking van de coating is te vergelijken met de werking van een teflonlaag in een pan. Het maakt het betonoppervlak minder poreus, zodat vuil en vocht gaat parelen op het oppervlak en niet vast gaat zitten in de poriën. Bij goed onderhoud van de gevel kan de nanocoating zeven tot tien jaar bescherming bieden.

Ook interessant

uitgelicht