Q Residences Studio Gang ism Rijnboutt foto Kees Hummel 8
Esthetisch
PROJECTEN

Golvend grid met iconische uitstraling

Introfoto: Q-Residences met rechts Quartz en links Qube (foto: Kees Hummel)

Woontoren Quartz van Q-Residences in Buitenveldert, Amsterdam
Opdrachtgever:
Kroonenberg Groep
Architect:
Studio Gang en Rijnboutt
Constructeur:
IMD Raadgevende Ingenieurs
Aannemer:
J.P. van Eesteren
Architectonisch prefab beton:
Decomo
Periode:
Ontwerp 2016
Start realisatie 2019
Oplevering 2022

Auteur: Cindy Vissering

In de wijk Buitenveldert in Amsterdam, met inmiddels hoge erfgoedwaarde, werd het goed passende woningbouwcomplex Q-Residences opgetrokken: een 9-laags rechthoekig complex Qube en een woontoren Quartz van 75 meter met een bijzonder extern grid van wit beton, die de show steelt. Sudio Gang uit Chicago en co-architect Rijnboutt werkten samen met andere grote namen in landschaps- en interieur design aan de luxe uitstraling.

Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt IMG 4339

Sociale interactie

Voor Jeanne Gang is het sociale aspect van groot belang. Eerder bracht zij dit concept ook in bij woontorens zoals Aqua in Chicago. Door de vorm van de balkons te verschuiven ten opzichte van de verdiepingen erboven, ontstaat de mogelijkheid tot interactie met de buren. De verticale vinnen bieden daarnaast voldoende privacy. “De woningen zijn ontworpen van binnen naar buiten: de vorm van het grid aan de buitenkant is bepaald aan de hand van zichtlijnen vanuit de woning naar het omliggende park en activiteit op straatniveau”, licht Jeanne Gang toe.

“Met een vernieuwende knipoog naar rechthoekige architectuur wilden we de typisch Nederlandse aspecten als grote raamvlakken voor veel daglicht en functionele buitenruimte terug laten komen. De vloeiende lijnen zijn hier functioneel in vormgegeven.”

Aquare Tower Studio Gang 2x

Golvend grid

Het architectonische beeld is een spiraalvorm waarbij de individuele balkons opgaan in het golvende geheel. Op het eerste gezicht is de basisvorm van de toren niet herkenbaar, maar deze is eenvoudig rechthoekig met een tunnelbekisting in gestort beton gemaakt. De tunnel had een hele opengewerkte zijde aan de kopse gevels. Het prefab beton systeem dat om de constructie is gehangen, geeft de uiterlijke speelse vorm aan het gebouw.

“Vanuit duurzaamheid maken we weloverwogen keuzes voor kwalitatieve bouwmaterialen, innovatieve technieken, en slim bouwen,” aldus Jeanne Gang “daarbij gebruiken we de thermische massa van het beton met lagetemperatuur verwarming voor energiebesparing.”

Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt 13 12 2022 019 HR

De exacte vorm van de golvende lijnen is iteratief tot stand gekomen, rekening houdend met onder andere zichtlijnen, de plattegronden en gewenste balkons. Per vier bouwlagen wordt de vorm herhaald, waarbij de verdiepingen om en om gespiegeld zijn om de lange en de korte middenas.

“De aansluitdetails van de horizontale en verticale lijnen zijn zorgvuldig vormgegeven,” licht Frederik Vermeesch van Rijnboutt toe. “Het uiteinde van een element leidt met een knik al het volgende element in. De delen zitten als een puzzelwerk strak in elkaar.”

De verticale vinnen zijn aan de constructie gehangen en daar liggen dan weer de balkons en horizontale randen op. Alleen de afgeronde hoekbalkons zijn na bevestiging aangespannen via sparingen in de vloer, die daarna zijn dichtgestort.

Axonometrie exploded view kleur
Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt 28 11 2021 91 HR
Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt 13 12 2022 001 HR
Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt 28 11 2021 91 HR
Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt 13 12 2022 001 HR

Van zacht egaal tot glanzend terrazzo

Het witte beton is gemaakt met wit cement en natuursteen toeslagmateriaal, dat goed zichtbaar is bij de lager gelegen delen die mat gepolijst zijn. De plint is gepolijst, zodat dit gladde oppervlak makkelijk schoon te houden is in verband met bijvoorbeeld opspattend water vanaf de bestrating. Daarbij geeft het een luxe uitstraling.

Bij de hoger gelegen egaal gezuurde delen laat het natuursteen een glimmertje zien.

Om het witte beton ook mooi wit te houden, wordt het regenwater vanaf de balkons naar de gevel geleid en achter de penanten naar beneden gevoerd.

Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt IMG 4345

Designers opgelijnd

De indeling van de woningen is door Rijnboutt zoveel mogelijk ontworpen zodat bij binnenkomst er een rechte lijn is naar een raam in de woonkamer. Dit was een aardig puzzelwerk, evenals het leidingverloop aangezien er op de lagere verdiepingen 10 woningen per bouwlaag zijn, op de tussenverdiepingen 7 woningen per laag en op de bovenste 8 penthouses over twee bouwlagen.

De invulling van de openbare ruimte is ontworpen door de bekende tuinarchitect Piet Oudolf. Het interieur is mede ontworpen door Piet Boon. Het interieur van de gemeenschappelijke ruimtes is huiselijk ingericht met tapijt en kunst op het kopse einde van de gang. Ook is er aandacht vanuit opdrachtgever voor verschillende kunstwerken buiten en in de centrale hal.

Plattegrond 15th Quartz

Chique uitstraling behouden

In totaal zijn er inclusief de laagbouw 248 huurwoningen variërend in grootte van 49 – 150 m2. De 60% vrije sector woningen zijn gesitueerd op de hogere verdiepingen van de woontoren. Ook de twee lagere verdiepingen met middel dure huur in de toren zijn van eenzelfde hoog afwerkingsniveau. Lesley Bamberger, directeur Kroonenberg Groep zegt: “We willen graag dat het ook netjes blijft. Wij huizen de nieuwe bewoners in, om verhuisschade te voorkomen. De appartementen worden volledig gestoffeerd verhuurd, zodat het beeld vanaf de straat harmonieus blijft met overal dezelfde gordijnen.”

Kroonenberg Groep is nog bezig met de invulling van de commerciële ruimtes op de begane grond. Hierbij wordt gekeken naar hoogwaardige horeca, maar zijn er ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld gezondheidszorg of een kantoorfunctie.

Omdat Kroonenberg Groep initiator is én verhuurder, is er in de bouw al goed rekening gehouden met onderhoud en eenvoudige schoonmaak. Met de glazenwasinstallatie zal ook het grid van pefab beton elk halfjaar schoongemaakt worden om de serene witte uitstraling te behouden.

Quartz Q-Residences Studio Gang en Rijnboutt
Ook interessant

uitgelicht