ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B photography Jeroen Verrecht 3
Esthetisch
PROJECTEN

Golvende balkons voor inpassing landschap

Appartementen en commerciële ruimte Westerschans, Goes
Opdrachtgever:
Beveland Wonen
Projectmanagement:
Marsaki
Architect:
Jeanne Dekkers Architectuur + Zoetmulder
Prefab beton:
Lammers Beton
Vloeroppervlak:
5.940 m²
Oplevering:
November 2020

Auteur: Zoetmulder

De stedenbouwkundig bepaalde horizontale uitwerking van fase twee van het Westerschansgebied in Goes is doorontwikkeld tot het golvende, rondlopende balkon van prefabbeton. Deze geeft het appartementencomplex met commerciële ruimtes op de begane grond een krachtige identiteit binnen het stedenbouwkundige ensemble. Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder ontwierpen dit gebouw en het stedenbouwkundige inpassingsplan voor het gehele gebied, dat direct grenst aan het historische Centrum van Goes, de Ringbaan en het water van het Havenkanaal.

ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B photography Jeroen Verrecht 1

Golvende balkons als integrale ontwerpoplossing

De gegolfde balkons geven zicht over het water aan de oostkant en vangen het zonlicht uit het zuiden in de naar voren stekende punt. Tegelijkertijd geeft de gegolfde punt op de galerij aan de westkant een extra semi-private buitenruimte met avondzon. De gegolfde vorm refereert naar het alom vertegenwoordigde water, en de uitkraging rondom zorgt voor passieve zonwering om oververhitting tegen te gaan. Twee vluchttrappen zijn opgenomen in de golving van de galerij. Zo worden de expressieve balkons een integrale ontwerpoplossing.

ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B Isometrie Doorsnede1

Economisch voordelige vormkeuze

Er zijn in totaal 72 balkonplaten met dezelfde golving en 16 hoekplaten. Lammers Beton heeft tijdens het voortraject uitvoerig meegekeken naar de verschillende vormen. De aantallen en repetitie hebben gezorgd voor een optimale malinzet. In het ontwerp was voorzien in een gespiegelde mal, maar uiteindelijk is ervoor gekozen om de getekende en de gespiegelde vorm niet uit dezelfde mal te halen omdat er voldoende aantallen geproduceerd konden worden.

ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B photography Jeroen Verrecht 13 lr

Ondersteboven geproduceerd

De mengselsamenstelling is gebaseerd op een lichte grijze kleur. De samenstelling is een zelfverdichtend beton, bestaande uit portland- en hoogovencement.

De elementen worden ondersteboven geproduceerd. De bovenzijde van de mal (het stortvlak) wordt na het storten afgewerkt door licht te rollen. Dit is de onderzijde van het balkonelement. De elementen zijn aan de bovenzijde voorzien van een gezandstraalde antislip in een vierkantstructuur, die in de mal is opgenomen.

Na het ontkisten worden de elementen gekanteld zodat het loopvlak boven komt. Het ontkisten en kantelen van de elementen is met vacuüminstallaties verzorgd, zodanig dat er geen voorzieningen van de productie nodig en zichtbaar zijn in de elementen.

ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B Isometrie plattegrond

Strakke afwerking balkons

Om de overstek van de balkons en galerijen te kunnen dragen, is een speciale constructieve ingreep nodig geweest. Hiervoor is gebruik gemaakt van een isokorf waarbij de balkons en galerijen aan de vloerrand hangen. Deze overstek is op het verste punt 3,4 m en zit tegen het maximaal mogelijke overstek aan dat haalbaar is met een isokorf. Daarnaast is de overspanning van de vloerrand beperkt gebleven door het toepassen van dragende tussenkolommen. Deze zijn in de gevel weggewerkt in het architectonisch ontwerp en lopen gelijk met de verholen hemelwaterafvoer.

Alleen bij de entree is een extra kolom noodzakelijk omdat ter plaatse van het trapgat geen vloer aanwezig is voor een isokorf-verbinding. De kolom maakt een onzichtbare verbinding met de balkonplaat doordat de verbinding verzonken is.

ZOETMULDER Jeanne Dekkers Architectuur Westerschans Goes 1 B photography Jeroen Verrecht 2
Ook interessant

uitgelicht