Bureaubakker Experimenteel Beton GEVEL2018013 DSC9660 2
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Case-studies prefab beton 2018 - creatief en innovatief

Expositie Experimenteel Beton

De Gevelbeurs is het jaarlijks podium voor de presentatie van ’Experimenteel Beton’. De prototypes trekken doorgaans veel aandacht. Een aantal ideeën wordt doorontwikkeld tot commercieel product.
Experimenteel beton wordt ingezet om een brede groep ontwerpers in dialoog te brengen met de industrie waarbij goede creatieve ideeën de basis vormen. Het thema voor de nieuwe editie: Experimenteel beton 2018, is Adaptieve bekisting waarbij architecten, constructeurs, ontwerpers en leveranciers opnieuw zullen brainstormen, uitwerken, experimenteren en ontwikkelen.

Casestudie Boerenbeton

Het boerenlandschap inspireert, dat is een gegeven. Binnen de casestudie boerenbeton zijn prachtige creatieve prototypes ontwikkeld waarin eierschalen, (verbrand) riet en schapenvacht zijn verwerkt tot bouwmateriaal met een typische textuur. Er is uitgegaan van materialen in en rondom het agrarisch productieproces.

Boerenbeton 660x440

De inspiratie is gebaseerd op de stad van 2050 die louter bestaat uit hoogbouw gemaakt uit beton. Maar dan wel uit boerenbeton. Beton is namelijk opnieuw gedefinieerd als een mix van duurzaam bindmiddel, zand, grind maar ook ander aggregaten zoals stro en hout, wol of kalk in de vorm van eierschalen en botten afkomstig van de slacht. Deze nieuwe toegevoegde aggregaten leiden tot speciaal isolerend beton, extra licht beton, en beton met speciale akoestische texturen die het geluid invangen of verspreiden.

Geelen Beton, Wim van Rongen i.s.m. Mark Hemel, architect en Bureaubakker, Siebe Bakker

Casestudie 70’s Concrete

Voortbordurend op mathematische ‘sierbetonstenen’, herkenbaar van de tuinen en balkons in de jaren ’70, ondersteund door nieuwe productiemethoden en nieuwe materialen is deze casestudie interessant vanwege haar repeterende vorm in de uitwerkingen. Er zijn openingen in betonnen elementen geproduceerd, elk net iets anders, maar toch een familie waarbij geen wand hetzelfde is.

Gatenkaas 660x440

Er is gebruik gemaakt van verschillende methoden, van ballonnen gevuld met lucht, vloeistoffen of zand, tot rubberen ’banden’ die zowel op spanning worden gebracht als in hoofdvorm te kunnen veranderen, door een systeem van RVS-spanners.

Betonindustrie de Veluwe, Martijn Eikelenboom en Gert Westerink i.s.m. KAAN Architecten, Loes Martens en Marija Mateljan

Casestudie Ravencrete

Wederom bijzonder in haar facetten is Ravencrete. Dit project is gestart met een zoektocht naar passend materiaal voor het ontwerp van een badhuis. Een allure van oude Romeinse baden. Beton biedt een gunstige en duurzame optie vooral omdat het badhuis wordt blootgesteld aan elementen in de duinen. Er zijn samples gemaakt van beton om natuursteen na te bootsen, wat heeft geleid tot het maken van een nieuw element wat tussen beton en natuursteen in zit.

Ravencrete 660x440

In de prototypes zijn Noir Ebene, Noors en Madagaskar marmer gebruikt, maar ook glazen knikkers en RVS-krullen. Tot slot zijn alle prototypes geborsteld en/of gepolijst.

Hurks prefabbeton, Pierre van Boxtel, Gerard Brood, Raymond Janssen i.s.m. Bureaubakker, Siebe Bakker

Casestudie Emmenthaler

Een doorsnede van ballonnen, plastic ballen en knikkers zijn het resultaat van het prototype ’Emmenthaler’ geïnspireerd door de Emmenthaler gatenkaas.

Emmenthaler 660x440

De gedachte ging uit naar het creëren van gaten in beton. De Emmenthaler kaas diende daarbij als voorbeeld: na het doorsnijden zijn de gaten zichtbaar. In de rijping van kaas worden de gaten veroorzaakt door de rijping waarbij vrijkomende gassen niet kunnen ontsnappen. Een soortgelijk proces bleek binnen beton niet te werken. Er is geëxperimenteerd met het gieten van ballonnen, plastic, wasco’s, touwen en knikkers in beton. Al met al een verrassend resultaat na het doorzagen van beton.

Haitsma Beton, Hendrik Herder, Marijke Mulder i.s.m. Orange Architects, Jeroen Schipper

Experimenteel Beton is sinds 2016 een initiatief van de BFBN. In de jaren daarvoor was het Cement&BetonCentrum de initiator. Siebe Bakker, bureaubakker, is er vanaf het eerste uur bij en verzorgt de coördinatie. De resultaten van de jaarlijkse cycli worden getoond op de BouwBeurs respectievelijk vakbeurs Gevel (beide tweejaarlijks).

Ook interessant

uitgelicht