Making CC concept titel Header
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Concrete current

Cindy Vissering

Naast een circulair ontwerp wilde het studententeam Concrete Current van de TU Delft dat hun oplossing ook een maatschappelijk probleem zou aanpakken. In hun ontwerp verbonden zij twee problemen: namelijk afval en energie.

Vanuit de opgave van de workshop Making van de leerstoel Complex Projects aan de faculteit Architectuur van de TU Delft is de opgave om met gerecycled toeslagmateriaal (beton- of menggranulaat) te werken. Dit is op zich al een grondstof uit sloopafval.

Making cc beton batterij 660x440

Beton-batterij

Het eerste idee was om energie op te slaan in beton. Hiermee kunnen woningen de energie die zij overdag produceren met hun zonnepanelen 's nachts weer gebruiken. Dit bleek een te lastig onderzoekspad voor de korte tijd van de module. Doordat het team zich verdiept had in de eventuele batterijfunctie van beton, kwamen zij de interessante optie tegen dat wanneer koper en aluminium met elkaar verbonden worden, er een stroompje gaat lopen. Ze zijn nader gaan onderzoeken hoe groot dit stroompje is en of de metalen in beton gegoten kunnen worden zodat het betonblok stroom kan leveren.

Making cc batterij werkend 660x440

Testen - testen - testen

De eerste test bestaat uit het in de kubus storten van verschillende metalen om te bekijken of de in beton gegoten metalen werken als een batterij. Dat was inderdaad het geval, in lage mate. Een aantal blokken moet gekoppeld worden om een voldoende grote stroom op te leveren.
Wanneer metalen in beton gegoten worden, zijn deze redelijk goed van elkaar te scheiden aan het einde van de levensduur. Maar: de levensduur van het blok beton is veel groter dan de levensduur van de metalen die stroom leveren. Door het stroompje dat gaat lopen, oxideert het oppervlak van het metaal en verliest het zijn werking. De metalen moeten dus op een gegeven moment schoongemaakt worden of worden vervangen. Hierop bedachten de studenten dat zij gaten in het beton konden maken en daar een vervangbare koperen en aluminium buis in kunnen zetten.

Making cc schets idee 660x440
Making cc eindconcept batterij 660x440
Making cc bekisting 660x440
Making cc schets idee 660x440
Making cc eindconcept batterij 660x440
Making cc bekisting 660x440

Modulair blok

Een modulair blok dat hanteerbaar is en met verschillende configuraties opgebouwd kan worden. In bijvoorbeeld roadblocks bij de entree van festivals, een tijdelijke wand of voor festivalmeubilair.
Hiertoe is het nodig dat de blokken in elkaar schuiven en elkaar 'vasthouden'. Dit kan door middel van de vorm en door middel van een koppelstaaf. De vorm komt uit op een trapezium, hiermee kunnen de blokken in verschillende configuraties gestapeld worden zoals een wand, een bank of een ruimtelijk object.

Making cc eindconcept stapelbaar 660x440
Making cc modulair blok eindproduct 660x440
Making cc eindproduct 660x440
Making cc eindconcept stapelbaar 660x440
Making cc modulair blok eindproduct 660x440
Making cc eindproduct 660x440

Overal je telefoon opladen

Van begin af aan was het de bedoeling van de studenten om beide ontwerp-ideeën met elkaar te verbinden. De gaten in het batterijblok kunnen zo gepositioneerd worden dat de blokken stapelbaar zijn. Dit maakt het eindconcept tot een stapelbaar, modulair batterijblok.
Hiermee kunnen wanden of roadblocks gevormd worden, verlicht met ledlampen. Straatmeubilair waar je je telefoon kunt opladen terwijl je uitrust.
De constructies van de blokken hebben een tijdelijk karakter, omdat de metalen van de batterij na verloop van tijd vervangen moeten worden. De blokken zijn daarom van een hanteerbaar formaat gemaakt, zodat ze goed toepasbaar zijn in tijdelijke situaties, zoals bij festivals.

Making cc beton batterij eindproduct 660x440

Team Concrete Current

Het team Concrete Current nam in 2018 deel aan de workshop Making op de TU Delft en bestaat uit de volgende studenten: Jiao Chen, Erik Bakker, Isabelle van der Griend, Marianne Mentink (afbeeldingen zijn van hen).

Ook interessant

uitgelicht