805 Zierikzee 57116 1

Spel van daglicht en massief beton, 24 oktober, TU Eindhoven

Light Concreteness

Architectuur draait om het vormgeven van het spel tussen (dag)licht en het ontbreken daarvan. De architect geeft zodanig vorm aan een massief materiaal dat zowel de massa zelf goede proporties heeft als ook de lege ruimte eromheen of erbinnen. In het seminar Light Concreteness gaan we op zoek naar projecten waarbij de massieve vorm een duidelijk contrast vormt met het daglicht. Bijna alsof we in een kijkdoos staan.

Voor dit seminar hebben we twee internationale architecten die het thema bespreken aan de hand van hun projecten. De Zwitserse architect Heinrich Degelo (Degelo Architekten) laat aan de hand van een aantal projecten zien hoe zij omgaan met het spel tussen massief beton en daglicht. Een opvallend voorbeeld is bijvoorbeeld het kunstmuseum Liechtenstein in Vaduz.
De Italiaanse architect Gianmatteo Romegialli (act_romegialli) gebruikt in zijn projecten steeds een massieve vorm in een beperkt aantal basismaterialen. Hierdoor ogen de dichte delen rustig en robuust in contrast met de daglichtopeningen. Dit zie je ook terug in het Moto Guzzi roeiclubpaviljoen in Mandello del Lario (I).

In Nederland hebben we te maken met hoge isolatiewaardes voor de schil. Hierdoor bestaan massief ogende wanden vaak uit verschillende lagen materiaal. Het materiaal warmbeton kan hierin verandering brengen. Warmbeton heeft een hoge isolatiewaarde doordat er geëxpandeerde glaskorrels als toeslagmateriaal gebruikt worden, en het heeft tegelijkertijd sterkte. Warmbeton is in Nederland in ontwikkeling en als experiment is het ontwerp van Eduard Böhtlingk van de uitbreiding van het ENCI-lab in Rozenburg in uitvoering. Hier is zowel ter plaatse gestort als prefab warmbeton toegepast. Siebe Bakker van bureaubakker gaat in zijn presentatie in op de geschiedenis van de ontwikkeling van warmbeton in Nederland.

Bij het Regiokantoor van Natuurmonumenten in Zierikzee heeft Rink Tilanus (Rink Tilanus architecten) de isolerende eigenschap van warmbeton toegepast om een ’kijkdoos’ in het moeras te realiseren. Vanwege het lichte gewicht was er geen zware fundering nodig voor dit gebouw, dat het spel van massief beton en daglicht mooi laat weerspiegelen in het omringende water.

vorige

 

Programma

Het seminar Light Concreteness vindt plaats op 24 oktober 2019 op de TU Eindhoven in de Zwarte Doos. We beginnen om 18:30 uur en kunnen na tienen de avond afsluiten met een borrel.

Het volledige programma is als volgt:

18:30 uur Opening

18:45 uur Presentatie Heinrich Degelo, Degelo Architekten, Basel (CH)

19:45 uur Intro warmbeton, Siebe Bakker, bureaubakker, Delft

20:15 uur Pauze

20:30 uur Warmbeton in Regiokantoor Natuurmonumenten Zierikzee, Rink Tilanus architecten, Rotterdam

21:00 uur Presentatie Gianmatteo Romegialli, act_romegialli, Morbegno (I)

22:00 uur Afsluiting

22:10 uur Borrel

Praktisch

Om op de hoogte gehouden te worden van het programma én voor ons om rekening te houden met de catering, ontvangen we graag uw aanmelding via onderstaand formulier.

Tektoniek verwerkt uw persoonsgegevens conform de AVG en onze privacyverklaring.