3d betonprinten 2

Programma workshop alles over ontwerpen voor 3D-printen in beton

Workshop Ontwerpen voor 3D-printen in beton

Parametrisch ontwerpen is een belangrijk hulpmiddel bij het ontwerpen van gebouwen, geschikt om in beton te printen. De uitvoeringsparameters van de printer en constructieve aspecten kunnen zo al direct in het ontwerp worden meegenomen. Maar daarmee staat er nog geen parametrisch model klaar. De esthetische parameters moeten worden bedacht en gemodelleerd. Vervolgens kan een model meerdere varianten genereren afhankelijk van de gekozen uitgangspunten of focus. De architect bepaalt samen met de andere experts wat de beste oplossingen zijn en werkt deze verder uit.

PROGRAMMA

13.00 uur Ontvangst

13.30 uur Start bijeenkomst
Woord van welkom en opening

Michiel van der Kley, kunstenaar, is geïntrigeerd door 3D-printen omdat het met parametrische modellen mogelijk wordt om de vormvrijheid te fabriceren die ook in de natuur te zien is. Een model van een brug wordt niet meer samengesteld uit constructieve en esthetische eisen, maar de esthetiek wordt gevormd door het spel met de dwarskrachten zelf.

Pim van Wylick, The Form Foundation, architect van de Vergaderfabriek en docent parametrisch ontwerpen aan de BNA Academy. Hij zal aan de hand van zijn ervaringen met onder meer de Vergaderfabriek laten zien hoe het ontwerpen voor 3D-geprint beton wordt vormgegeven.
Lees meer hierover in het interview over de Vergaderfabriek op Tektoniek.

14.45 uur Workshop Parametrisch modelleren (incl. pauze)
Onderdeel van deze bijeenkomst is een workshop Kennismaking parametrisch ontwerpen. Deelnemers gaan in paren aan de slag achter je eigen computer met een parametrisch model dat in beton printbaar is. De uitdaging wordt verhoogd omdat aansluitend het beste ontwerp wordt verkozen.

16.00 uur Plenair

Prijsuitreiking

Theo Salet, professor '3D-betonprinten' aan de TU Eindhoven, laat de nieuwste ontwikkelingen zien aan de hand van een aantal onderhanden projecten. Dit zijn onder meer de woningen Project Milestone en The Bridgeproject in Nijmegen. Zijn motto is dat 3D-betonprinten een voorbeeld is van hoe we het gehele proces van ontwerp tot uitvoering als één geheel in digitale, integrale modellen kunnen vormgeven. Bijzonder aan de ontwikkelingen vanuit de TU is het printen met wapening.

Introductie printlocatie

17.00 uur Lopen naar de printlocatie en netwerkborrel
We wandelen circa 500 m om de 3D-printer te bezoeken en je kunt deze in werking zien. Op de printlocatie staan verschillende modellen om te bekijken en 'aan te zitten' en alle technische vragen kunnen daar worden beantwoord.

We sluiten af met een rondleiding en een netwerkborrel.

18.00 uur Verwachte eindtijd


Een verslag van deze bijeenkomst volgt binnenkort.