Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 067
Functioneel
PROJECTEN

Constructie als dienaar van dynamiek

Projectgegevens Mons International Congres Xperience MICX, Mons (B)
OPDRACHTGEVER:
Stad Mons (B)
ARCHITECT:
Studio Libeskind, New York, in samenwerking met H2a Architecte & Associés, Mons
ADVISEUR CONSTRUCTIES:
Ney & Partners
PERIODE:
ontwerp: 2010
start bouw: 2012
oplevering: 2015
TOTAAL VLOEROPPERVLAK:
12.500 m² (bruto)
HOOFDAANNEMER:
CIT Blaton/Galère, Brussel

Auteur: Coen Smets

Het dynamisch vormgegeven Mons International Congress Xperience (MICX), volgens Daniel Libeskind een 'bescheiden juweel van een gebouw', moet de stad Mons, Culturele Hoofdstad van Europa in 2015, doen bruisen. Het architectenteam stelde de betonnen draagstructuur functioneel ten dienste aan de simpele maar expressieve, dramatische ontwerpgebaren. In dat opzicht is MICX geen perfect voorbeeld van een tektonisch zuiver gebouw. De vormentaal is echter samengesmolten met de constructie.

Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 004

Dramatische ontwerpgebaren

De typische complexe en dynamische Libeskind-vormentaal van het nieuwe congrescentrum MICX vroegen om een constructie met hoge vormvrijheid. Daarbij is de keuze gevallen op beton. Mede dankzij het 3DR-systeem (speciale wapeningskorven die als verloren bekisting zijn ingezet) is voldaan aan budget- en planningsverplichtingen en duurzaamheidseisen. Spectaculair is het puntige einde van het gekromde bovenste volume dat 11 m uitkraagt over de verlengde Thomas Edison Avenue.

Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 005

Bruisend middelpunt

Het gebouw biedt in drie bovengrondse bouwlagen ruimte aan een grote ontvangsthal (het Forum, 800 m2 ), drie auditoria (van 500, 200 en 100 zitplaatsen), een grote multifunctionele evenementenhal (380 m2 ), zestien conferentieruimten van diverse groottes en met flexibele indelingen, kantoren en een restaurant (730 m2 ). Het Forum kan flexibel ingezet worden voor speciale evenementen, feesten en tijdelijke tentoonstellingen. Alle ruimten zijn voorzien van state-of-the-art technologie die je mag verwachten in een modern congrescentrum.

CCM Section Long

Winst door verloren bekisting

De hoofddraagstructuur is uitgevoerd in in het werk gestort beton. Voor de gekromde gevels is gebruikgemaakt van het Franse 3DR-systeem: speciale geprefabriceerde wapeningskorven die als verloren bekisting zijn ingezet. Op elke zijde worden bladen metaalgaas aangebracht, ter vervanging van de klassieke bekistingsplanken. De wapeningskorven worden in de gewenste helling en kromming geplaatst en aan elkaar gekoppeld door middel van gegalvaniseerde stalen grendels. Zodoende kan de hydrostatische druk die ontstaat tijdens het gieten van het beton worden opgevangen.

DSC3977 Georges De Kinder

De hoeveelheid wapening is relatief hoog. Daarom is gewerkt met een betonmengsel van hoge vloeibaarheid en met een grote hoeveelheid fijn toeslagmateriaal. MICX is het eerste project waarin het 3DR-systeem is gebruikt. Met succes! Er is direct voldaan aan de budget- en planningsverplichtingen. Het Brusselse bouwbedrijf CIT Blaton werd voor deze innovatie bekroond met de Belgian Building Awards.

DSC5659 Georges De Kinder

Duurzame prestaties

MICX ontving de Belgische Valideo-status van ‘zeer goed’ voor de duurzame prestaties van het gebouw. Zeker gezien de complex gevormde hoofddraagstructuur, was de inzet van niet-herbruikbaar bekistingsmateriaal tot een minimum beperkt gebleven dankzij het systeem van de verloren bekisting. Er is met onder andere beton bewust gekozen voor de toepassing van natuurlijke materialen met een lange levensduur. De (passieve) thermische massa van beton heeft bijgedragen aan een hoog thermisch comfort en laag energieverbruik voor verwarming en koeling. Daarnaast hebben zonnecellen (160 m2 ), het hoge isolatiegehalte, geothermische energie (aardwarmte) en een vegetatiedak voor de opslag van water en de absorptie van warmte een rol gespeeld in het duurzaamheidskarakter van MICX.

Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 025
Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 046
Studio Daniel Libeskind Centre de Congres Hufton Crow 063
Ook interessant

uitgelicht