The Cube Header
Functioneel
PROJECTEN

Zien en gezien worden

The Cube, Beiroet (Libanon)
OPDRACHTGEVER:
Masharii SAL, Karim Jabbour
GEBRUIKER:
Particulier, woningen
ARCHITECT:
Orange Architects, Rotterdam & Amsterdam
CONSTRUCTEUR:
Bureau d'Études Rodolphe Mattar
UITVOERING BETON:
K. Abboud
OPLEVERING:
2015

Auteur: Barbara Heijl

The Cube, ontworpen door Nederlandse architecten, zou niet misstaan als decor in een James Bond film. De luxe, wit betonnen woontoren biedt ruimte aan 21 riante appartementen. Het betonnen ‘skelet’ van het gebouw is beeldbepalend. Vanwege de ligging in een seismologisch actief gebied is extra aandacht besteed aan de benodigde stabiliteit van de toren. Een zelfverdichtend beton, afgewerkt met een vuilafstotende witte nano-coating, voldoet aan zowel de strenge constructieve als esthetische eisen.

The cube1
The cube2
The cube3
The cube4
The cube5
The cube6
The cube6a
The cube7
The cube8
The cube1
The cube2
The cube3
The cube4
The cube5
The cube6
The cube6a
The cube7
The cube8

Bouwen in Beiroet

Het ontwerp van Orange Architects, voor de Libanese projectontwikkelaar Masharii, staat aan de rand van het centrum in Beiroet. Om zo veel mogelijk van het uitzicht te tonen, zijn de dragende buitengevels uitgevoerd als verdiepingshoge vakwerken van beton. De oriëntatie van deze dragende schijven is per verdieping 90 graden geroteerd. Dit is mogelijk doordat een beton met een hoge constructieve kwaliteit is toegepast. Door de gemiddeld hoge en constante temperatuur in Beiroet (25 °C), is het beton niet thermisch ingepakt en zowel van buitenaf als van binnenuit zichtbaar.

Bestendig hart

De betonnen verdiepingsvloeren overspannen in één keer van de dragende buitengevels naar een betonnen kern. Naast de afdracht van verticale belastingen, zorgt de kern voor de stabiliteit van de toren en de afdracht van horizontale krachten ten gevolge van wind en seismologische activiteit. Door de keuze voor open plattegronden, is de positie van de kern probleemloos afgestemd op de berekeningen van de constructeur.

Sterke mix

Voor de verdiepingshoge betonnen liggers van The Cube is tot aan de vijfde verdieping een druksterkte vereist van 60 Mpa en voor de liggers vanaf de zesde verdieping 50 Mpa. De druksterkte van het beton is na 28 dagen beproefd op locatie met boorcilinders. Om aan deze eisen te voldoen en een goede verwerkbaarheid te garanderen, is een sterke zelfverdichtende betonmix toegepast. Aan 1 m3 van dit zogenaamde Self Consolidating Concrete (SCC) zijn 500 kg cement, 6,3 kg plastificerende hulpstof en 25 kg micro-silica toegevoegd.

Beeldbepalend beton

Het beton is in het werk gestort met een traditionele houten bekisting. De bouwtijd van het storten van het betonnen casco bedroeg ongeveer 1,5 jaar. Om een zeer glad en vuilafstotend geveloppervlak te krijgen is een witte nano-coating aangebracht. Met gebruik van nieuwe technieken is op ambachtelijke wijze een futuristische toren gebouwd.

Downloads

Lees het volledige artikel

Ook interessant

uitgelicht