IMG 5258
Functioneel
TEKTONIEK UNIVERSITY

Excursie akoestisch beton - Amare

IMG 5285

Tektoniek organiseerde een excursie met lezingen over het cultuurgebouw Amare in Den Haag op 3 november 2021. De focus lag op de concertzaal, waar glasvezelversterkte panelen de akoestiek vormgeven. Het cultuurgebouw, ontworpen door NOAHH architecten en JCAU heeft een markante gevel van prefab beton. Deze is ontstaan in samenwerking met NL architects. Vooraf aan de lezingen was er de unieke ervaring om een repetitie van de blazerssectie van het Residentie Orkest in de concertzaal bij te wonen om de akoestiek te kunnen ervaren. Die is prachtig.

IMG 5321

Sfeer per zaal

Tijdens de excursie konden 3 van de 4 zalen bewonderd worden, namelijk de concertzaal, de repetitiezaal van het Residentie Orkest en de ensemble zaal. Elke zaal heeft zijn eigen herkenbare karakter van binnen en buiten. Hiernaast de buitenkant van de ensemble zaal waarbij het constructieve beton als schoonbeton is uitgevoerd. Goed te zien is dat de zaal los staat van de rest van de constructie. Elke zaal heeft een volledig akoestisch losgekoppelde fundering en constructie.

IMG 5271

De zaal als muziekinstrument

Laurens Cobben van Jo Coenen Architects & Urbanists (JCAU) vertelde in zijn presentatie dat met de akoestische panelen de ruimte als het ware gestemd wordt. De strakke origami-achtige vouwen van dun glasvezelversterkt beton (GFRC) en de ronde vormen van de balkons met driehoekige sparingen zijn tegelijkertijd op visuele en akoestische aspecten ontworpen. Daarnaast hield men in de uitwerking rekening met het vervaardigen van een beperkt aantal mallen vanwege de kosten. De concertzaal is ontworpen door JCAU in samenwerking met akoestisch bureau Studio DAP.

IMG 5307

Download

De presentatie van de architect kan helaas niet worden gedeeld, download hier de presentaties Amare

  • Presentatie uitvoering door Ferry van Bruchem, realisatiemanager namens Bouwcombinatie Cadanz en Peter de Kok van EBRS
  • Presentatie vervaardigen GFRC panelen door Coen Smets van Hi-Con Nederland

Foto's op deze pagina zijn gemaakt door Tektoniek

Logo hicon

Deze excursie is in samenwerking met Hi-Con Nederland tot stand gekomen.

uitgelicht