Concrete Design Competition 2019-2020
Het thema voor de Concrete Design Competition 2019-2020 is FORM-WORKS.
lees meer
Auteur: Cindy Vissering
Eind oktober konden de winnaars van de 9e Concrete Design Competition 2019-2020 eindelijk de door hen ontworpen objecten in levende lijve bekijken. Ter afsluiting van de Online Concrete Design Masterclass van afgelopen zomer ontmoetten de studenten elkaar voor een weekend in Dublin.
Traditioneel gaan de winnaars van de Concrete Design Competition samen met de winnaars van de andere participerende landen een week geheel verzorgd naar een internationale Concrete Design Masterclass. De Masterclass voor de winnaars van de 9e editie 2019-2020 kon vanwege te hoog coronarisico in 2020 niet doorgaan en werd doorgeschoven naar de zomer van 2021. In mei 2021, toen de reservering bevestigd moest worden, was het nog onduidelijk of een fysieke Masterclass verantwoord was. Toen heeft Siebe Bakker van bureaubakker, die de Masterclass verzorgt, heel snel een online programma in elkaar gezet met een aantal interessante keynote presentaties. Deze sprekers gaven de studenten ook feedback op hun ontwerpen. Een impressie van de presentaties is beschikbaar.
Het online werken met studenten uit Ierland, België, Duitsland en Nederland bood de gelegenheid om de studenten kennis te laten maken met het vervaardigen van digitaal aan te sturen maltechnieken. Dit sloot naadloos aan bij het thema van deze 9e editie: FORM-WORKS. Bij bureaubakker in Delft werden een foamsnijder, een foamfrees en een 3D-printer opgesteld. De deelnemers kregen een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden van de technieken en natuurlijk een les in positief-negatief werken, want het maken van een mal geeft natuurlijk het omgekeerde resultaat in beton.
De intensiteit van de Masterclass was hoog. De deelnemers werd gevraagd om elke dag een ontwerp gereed te hebben voor productie volgens een strak schema. De productie van de objecten ging bijna dag en nacht door. De tijd tussen het via het beeldscherm kunnen bekijken van het resultaat van je malontwerp en daarop aanpassingen kunnen maken was dus kort. Daarbij bedachten de deelnemers soms dingen die de machines maar ternauwernood aankonden. In Delft werd er steeds naarstig gezocht naar goede oplossingen, in één geval werd bijvoorbeeld een vacuümtechniek gebruikt om toch de gewenste mal te kunnen maken. Al met al een zeer waardevolle ervaring.
Tijdens het verblijf in Dublin kregen de studenten een rondleiding langs interessante gebouwen met beton, onder andere de Spencer Dock brug, waar een groepsfoto werd gemaakt. Daarnaast presenteerden alle groepen hun objecten en konden daarbij ook echt hun objecten laten zien. Siebe Bakker en zijn team hadden al de mallen opnieuw gemaakt, om ze naast het betonobject te kunnen bekijken. De meeste mallen sneuvelden tijdens het ontkisten, soms in miljoenen kleine stukjes.
En natuurlijk was er voldoende gelegenheid tot lekker eten en het bezoeken van de gezellige pubs van Dublin.
De 10e editie van de Concrete Design Competiton 2021-2022 heeft als thema REIMAGINE. Inzenden kan tot eind mei 2022. Bekijk de opgave en de voorwaarden op www.concretedesigncompetition.com
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Jacob van Rijs van MVRDV pleit voor het transformeren van brutalistische gebouwen vanuit duurzaamheids-perspectief.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme en innovatieve prefab betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Zaha Hadid Architects | Eleftheria square is een brede brug van wit beton die werkt als verbindend plein over een stadspark heen.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme, innovatieve betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Ze zijn geïntrigeerd door architectuur waar gelaagdheid is te ontdekken en brengen dit met eigen perspectief in hun projecten tot uiting.
lees meer
Studio Gang en Rijnboutt | De toren Quartz van Q-Residences is bijzonder iconisch en toch passend in het stedelijk beeld van Buitenveldert.
lees meer
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti.
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd.
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs.
lees meer
JJW Architects | Kleurige prefab betonnen balkons, als doosjes opgehangen aan de gevels van seniorenhuisvesting in Kopenhagen.
lees meer
Studioninedots | "Met beton kun je een bijzondere tactiliteit creëren, doordat er zoveel mogelijkheden zijn."
lees meer
Architectenbureau ZJA | Het Prinses Amaliaviaduct vormt het sluitstuk van een serie oogstrelende kunstwerken op Maasvlakte 2.
lees meer
Leeton Pointon | Brush House, Australische woning met spuitbeton op een ‘gewapende’ houten gevelconstructie.
lees meer
De designmogelijkheden van beton zijn ongekend groot. Niet alleen in vorm, ook in kleur.
lees meer
Serge Schoemaker Architects | Fort van Hoofddorp is deels gerestaureerd en met nieuwe creatieve functies publiek toegankelijk gemaakt.
lees meer