Concrete Design Competition 2019-2020
Het thema voor de Concrete Design Competition 2019-2020 is FORM-WORKS.
lees meer
Auteur: Cindy Vissering
Eind oktober konden de winnaars van de 9e Concrete Design Competition 2019-2020 eindelijk de door hen ontworpen objecten in levende lijve bekijken. Ter afsluiting van de Online Concrete Design Masterclass van afgelopen zomer ontmoetten de studenten elkaar voor een weekend in Dublin.
Traditioneel gaan de winnaars van de Concrete Design Competition samen met de winnaars van de andere participerende landen een week geheel verzorgd naar een internationale Concrete Design Masterclass. De Masterclass voor de winnaars van de 9e editie 2019-2020 kon vanwege te hoog coronarisico in 2020 niet doorgaan en werd doorgeschoven naar de zomer van 2021. In mei 2021, toen de reservering bevestigd moest worden, was het nog onduidelijk of een fysieke Masterclass verantwoord was. Toen heeft Siebe Bakker van bureaubakker, die de Masterclass verzorgt, heel snel een online programma in elkaar gezet met een aantal interessante keynote presentaties. Deze sprekers gaven de studenten ook feedback op hun ontwerpen. Een impressie van de presentaties is beschikbaar.
Het online werken met studenten uit Ierland, België, Duitsland en Nederland bood de gelegenheid om de studenten kennis te laten maken met het vervaardigen van digitaal aan te sturen maltechnieken. Dit sloot naadloos aan bij het thema van deze 9e editie: FORM-WORKS. Bij bureaubakker in Delft werden een foamsnijder, een foamfrees en een 3D-printer opgesteld. De deelnemers kregen een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden van de technieken en natuurlijk een les in positief-negatief werken, want het maken van een mal geeft natuurlijk het omgekeerde resultaat in beton.
De intensiteit van de Masterclass was hoog. De deelnemers werd gevraagd om elke dag een ontwerp gereed te hebben voor productie volgens een strak schema. De productie van de objecten ging bijna dag en nacht door. De tijd tussen het via het beeldscherm kunnen bekijken van het resultaat van je malontwerp en daarop aanpassingen kunnen maken was dus kort. Daarbij bedachten de deelnemers soms dingen die de machines maar ternauwernood aankonden. In Delft werd er steeds naarstig gezocht naar goede oplossingen, in één geval werd bijvoorbeeld een vacuümtechniek gebruikt om toch de gewenste mal te kunnen maken. Al met al een zeer waardevolle ervaring.
Tijdens het verblijf in Dublin kregen de studenten een rondleiding langs interessante gebouwen met beton, onder andere de Spencer Dock brug, waar een groepsfoto werd gemaakt. Daarnaast presenteerden alle groepen hun objecten en konden daarbij ook echt hun objecten laten zien. Siebe Bakker en zijn team hadden al de mallen opnieuw gemaakt, om ze naast het betonobject te kunnen bekijken. De meeste mallen sneuvelden tijdens het ontkisten, soms in miljoenen kleine stukjes.
En natuurlijk was er voldoende gelegenheid tot lekker eten en het bezoeken van de gezellige pubs van Dublin.
De 10e editie van de Concrete Design Competiton 2021-2022 heeft als thema REIMAGINE. Inzenden kan tot eind mei 2022. Bekijk de opgave en de voorwaarden op www.concretedesigncompetition.com
Meld je aan voor tweewekelijkse betontips, inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
DMOA-architecten | Eyecatcher van 'Kruul', een energiezuinig kantoor in Leuven (B), is de prachtige gevel van stampbeton.
lees meer
Mecanoo | De glasvezelversterkte betongevel van het Paleis van Justitie (Córdoba) is een moderne variant op de traditionele Spaanse celosia
lees meer
Snøhetta | 5 m onder de zeespiegel dineren? Dat kan in Under, het eerste onderwaterrestaurant van Europa in Lindesnes, Noorwegen.
lees meer
WRK Architecten | Een bijzondere gevel in Delft toont hoe bepalend de keuze van een steen kan zijn voor de esthetiek van een project.
lees meer
Zelfs met ‘gewoon’ grijs beton is er al een hele wereld aan uitdrukkingsmogelijkheden te realiseren. Dit lookbook laat verschillende…
lees meer
Drie winnaars en drie eervolle vermeldingen in de tiende editie van de Concrete Design Competition met het thema REIMAGINE.
lees meer
Orange Architects | Innovatief dun ultra-hogesterktebeton in de balkons en kolommen rondom zorgt voor een ragfijne tweede huid.
lees meer
Heatherwick | Een droom van een stadspark op een zee van betonnen tulpen in New York
lees meer
Diverse producenten en experts van ultrahogesterktebeton lichten de geschiedenis en toekomst van dit innovatieve dunne beton toe.
lees meer
Heatherwick Studio | Op de NTU-campus in Singapore verrees een gebouw als een betonnen bijenkorf, waar studenten met en van elkaar leren.
lees meer
Naast de constructieve functie draagt betonarchitectuur veel meer bij voor het vormgeven van de gebouwde omgeving - een overzicht.
lees meer
Bij architectonisch beton wordt het beton van de dragende structuur of een ruimtevormend element in het zicht gelaten.
lees meer
In De Efteling verrijst de sprookjesachtige wereld van Sindbad met een strand en een ondiepe waterpartij in esthetisch beton.
lees meer
Evenement Tip: Bijeenkomst 14 april 2022 waar Provincie Gelderland details van het circulair slopen van Prinsenhof A laat zien.
lees meer
Een circulair ontwerp in beton maakt gebruik van hergebruikte bouwdelen of is op de toekomst voorbereid zodat onderdelen aanpasbaar zijn.
lees meer