Winnaars Competition 2021-2022
Drie winnaars en drie eervolle vermeldingen in de tiende editie van de Concrete Design Competition met het thema REIMAGINE.
lees meer
De winnaars van de tweejaarlijkse Concrete Design Competition mogen geheel verzorgd deelnemen aan de internationale Concrete Design Masterclass. Vijf landen (Oostenrijk, Ierland, België, Duitsland en Nederland) organiseren dezelfde competitie. Winnaars van deze landen komen samen voor de Masterclass van een hele week. In 2022 waren we te gast bij het innovatieve betonlaboratorium van G.tecz Engineering in Kassel. Laboratorium en personeel stonden een hele week tot onze beschikking.
Het thema van de tiende cyclus van de Concrete Design Competition 2021-2022 was REIMAGINE. In de uitvraag was deze toegeschreven naar de Circulaire Economie: welke creatieve ideeën zijn er voor circulair beton? In de Masterclass werd het thema meer gericht op het onderzoeken van de innovatieve mogelijkheden met beton, mede ingegeven door de innovatieve productiemethodes die beschikbaar waren. De studenten mochten samen met de medewerkers van G.tecz Engineering hiermee experimenteren. De Masterclass stond onder leiding van Siebe Bakker van bureaubakker. Als leidraad kregen de groepen elke een eigen thema mee, onder andere Sensibility, Folding, Haute Couture en Lumbung (thema Documenta).
Er stond een 3D betonprinter waar de medewerkers nog mee aan het experimenteren waren. Elke combinatie van spuitmond, betonpomp en betonmengsel geeft andere mogelijkheden en dient nauwkeuring op elkaar afgestemd te worden. Het is dan ontdekken hoe lang het pad van één laag kan zijn, wat de beste hoogte van een laag is en hoever de lagen verschoven van elkaar kunnen liggen voordat de helling instort. De manier van denken van de studenten – niet gehinderd door betonkennis – leverde mooie tests op, waar ook de laboratorium medewerkers energie van kregen.
G.tecz Engineering heeft een betonmengsel ontwikkeld dat in dunne vellen gewalst kan worden, waarna het over een mal gedrapeerd wordt en wordt aangedrukt of wordt vacuüm gezogen op een mal. In die positie wordt het beton verhard en neemt de vorm van de mal aan. Studenten kwamen op het idee om na het walsen het vel beton te stempelen en met die afdruk in de vorm te zetten.
Het vacuüm trekken van beton over een mal heen is een heel innovatieve methode die G.tecz Engineering heeft ontwikkeld samen met de Universiteit Darmstadt. Zij doen onderzoek naar het maken van leidingen in wanden door het beton zelf gevormd, zodat bij het vergruizen van beton voor recycling er geen vervuiling van deeltjes plastic of metaal is.
De studenten konden beschikken over een super vloeibare Ultra Hoge Sterkte Beton dat letterlijk elke textuur van de mal overneemt zodat het beton de uitstraling van bijvoorbeeld fluweel of van porselein kan krijgen. Men bedacht zelfs dat een model ook in dit mengsel gedoopt zou kunnen worden om heel bijzonder gedetailleerde spitse vormen te maken. Dit mengsel kan ook op een ondergrond gespoten worden. Hiermee kan een dunne laag gemaakt worden op een complexe vorm.
Naast de beschikbare productietechnieken in het betonlaboratorium waren er verschillende maltechnieken beschikbaar, die Siebe Bakker had meegenomen. Hij heeft inmiddels een hele verzameling aan apparaten zoals heavy duty naaimachines voor het naaien van zeil voor textielgevormde constructies, een 3D printer en een vacuümvormer (beide voor plastic), een foam-frees en een lasersnijder voor multiplex. De studenten maakten hier gretig gebruik van in een bijzondere dans van mix-and-match.
De studenten werkten hard, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en presenteerden hun werk op de laatste dag. Tussendoor werden zij van inspiratie voorzien door een aantal Key-note presentaties: Siebe Bakker van bureaubakker, Gregor Zimmerman van G.Tecz Engineering en de architecten Anca Timofticiuc en Adrien Verschuere.
Natuurlijk was er ook ruimte voor pret met onder andere de Pancakebot, gezellig met elkaar eten in de tuin en twee dagen traktatie van het bezoeken van de kunstuitingen op Documenta. Moe maar voldaan gingen de studenten daarna huiswaarts. Ze gaven aan dat ze het een geweldige Masterclass vonden mede omdat ze zelf zo uitgebreid mochten experimenteren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs
lees meer
JJW Architects | Kleurige prefab betonnen balkons, als doosjes opgehangen aan de gevels van seniorenhuisvesting in Kopenhagen
lees meer
Studioninedots | "Met beton kun je een bijzondere tactiliteit creëren, doordat er zoveel mogelijkheden zijn."
lees meer
Architectenbureau ZJA | Het Prinses Amaliaviaduct vormt het sluitstuk van een serie oogstrelende kunstwerken op Maasvlakte 2.
lees meer
Leeton Pointon | Brush House, Australische woning met spuitbeton op een ‘gewapende’ houten gevelconstructie.
lees meer
De designmogelijkheden van beton zijn ongekend groot. Niet alleen in vorm, ook in kleur.
lees meer
Serge Schoemaker Architects | Fort van Hoofddorp is deels gerestaureerd en met nieuwe creatieve functies publiek toegankelijk gemaakt.
lees meer
Rudy Ricciotti | Voor het innovatieve ontwerp van het TGV-station Nantes liet architect Rudy Ricciotti zich inspireren door de natuur.
lees meer
Orange Architects kiest de materialen bij de gewenste uitstraling. Ze passen hierbij verschillende typen, vormen en kleuren van beton toe.
lees meer
Innovatieve betontechnieken stonden ter beschikking in de Masterclass voor winnaars van de Concrete Design Competition 2021-2022.
lees meer
Aankondiging van het symposium over automatisering in de bouw op de TU Eindhoven 20 en 21 oktober 2022
lees meer
Studioninedots | De uitnodigende bogen van Westbeat creëren een multi-inzetbare ruimte met maatschappelijke rol.
lees meer
Een serie bijzondere en artistieke architectuurfoto's van projecten met architectonisch beton, gerealiseerd van 2010 tot en met 2015.
lees meer