Praktijkcase Fabric formwork
Studenten Structural Design van TU Eindhoven maken elegant gevormde betonkolom met behulp van constructieve optimalisatie en textielmallen.
lees meer
Auteur: Diederik Veenendaal, Block Research Group, ETH Zurich
In het eerste decennium van het nieuwe millennium nam het aantal in het oog springende, complex gevormde projecten toe, zoals ondermeer de Disney Concert Hall, Los Angeles, van Frank Gehry, en het Heydar Aliyev Center, Baku, Azerbeidjan, van Zaha Hadid. De uitdagingen in maakbaarheid die dergelijke projecten met zich meebrengen, hebben geleid tot een explosie van vernuft. Digitale middelen om geometrie te rationaliseren en computergestuurde fabricageprocessen aan te drijven behoren in de hogere regionen van de architectuur en techniek tot de orde van de dag. Echter, ze zijn een gevolg van vormgeving als harde vereiste. Fabricage vormt een technisch probleem dat opgelost moet worden; een randvoorwaarde die pas later wordt geïntroduceerd, in plaats van maakbaarheid als uitgangspunt in het ontwerp.
De vraag is eigenlijk niet hoe zulke vormen te realiseren, maar wat voor vormen, constructieve vormen welteverstaan, elegant verwezenlijkt kunnen worden.
Het artikel beschrijft recente ontwikkelingen in optimalisaties van textielgevormde betonconstructies. De technieken zijn gebaseerd op de krachtenpaden van Pier Luigi Nervi, grafostatica van Rober Maillart, form-finding van Antoni Gaudi en Heinz Isler.
Voor het experimentele gebouw NEST HiLo, in Dübendorf, Zwitserland, ontwikkelde de Block Research Group het prototype voor het 'funicular floor system' in staalvezelversterkt, zelfverdichtend beton, dat 70% gewicht bespaart. Daarnaast is een flexibel gevormd dubbelgekromd schaaldak ontworpen met behulp van evolutionary structural optimization (ESO) en textielmallen. Maakbaarheid was een van de belangrijke criteria in het toegepaste multi-criteria genetisch algoritme. Het resultaat: een dak van 150 m2 met overspanningen tot 9 m en een gemiddelde betondikte van slechts 8 cm, lokaal zelfs maar 3 cm.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Jacob van Rijs van MVRDV pleit voor het transformeren van brutalistische gebouwen vanuit duurzaamheids-perspectief.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme en innovatieve prefab betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Zaha Hadid Architects | Eleftheria square is een brede brug van wit beton die werkt als verbindend plein over een stadspark heen.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme, innovatieve betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Ze zijn geïntrigeerd door architectuur waar gelaagdheid is te ontdekken en brengen dit met eigen perspectief in hun projecten tot uiting.
lees meer
Studio Gang en Rijnboutt | De toren Quartz van Q-Residences is bijzonder iconisch en toch passend in het stedelijk beeld van Buitenveldert.
lees meer
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti.
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd.
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs.
lees meer
JJW Architects | Kleurige prefab betonnen balkons, als doosjes opgehangen aan de gevels van seniorenhuisvesting in Kopenhagen.
lees meer
Studioninedots | "Met beton kun je een bijzondere tactiliteit creëren, doordat er zoveel mogelijkheden zijn."
lees meer
Architectenbureau ZJA | Het Prinses Amaliaviaduct vormt het sluitstuk van een serie oogstrelende kunstwerken op Maasvlakte 2.
lees meer
Leeton Pointon | Brush House, Australische woning met spuitbeton op een ‘gewapende’ houten gevelconstructie.
lees meer
De designmogelijkheden van beton zijn ongekend groot. Niet alleen in vorm, ook in kleur.
lees meer
Serge Schoemaker Architects | Fort van Hoofddorp is deels gerestaureerd en met nieuwe creatieve functies publiek toegankelijk gemaakt.
lees meer