Flexibele herbruikbare mal
Flexibele herbruikbare maltechniek voor dubbelgekromde betonelementen is klaar voor de efficiënte productie van vele gevarieerde vierkante…
lees meer
Auteur: Frank Huijben – ABT
Topologie-geoptimaliseerde betonconstructies leveren fascinerende architectuur op. Ze zijn niet alleen efficiënt in materiaalgebruik, maar ook vaak 'organisch' en bijzonder elegant. Met de beschikbare software van tegenwoordig zijn deze vormen eenvoudig te bepalen. Maar ze moeten ook maakbaar zijn. Dat kan met arbeidsintensieve of high-tech technieken, zoals houten getimmerde bekistingen of door met robots gevormde mallen van geëxpandeerde polystyreen (EPS). Echter, dit is niet voor elk project een haalbare optie. Een relatief nieuwe productietechniek lijkt uitkomst te bieden voor een potentieel meer rendabel en duurzaam low-tech alternatief: vacuüm-gestabiliseerde zandmallen.
De technische en praktische haalbaarheid van deze productietechniek is aangetoond tijdens de Tektoniek-workshop Flexibele malsystemen op 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.
Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recent ontwikkelde flexibele malsystemen. In een artikelenserie van drie worden deze beschreven. Dit is het eerste artikel; het tweede en derde verschijnen in de loop van 2016. Het tweede artikel van Roel Schipper en Peter Eigenraam beschrijft de flexibele herbruikbare mal van TU Delft. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven. Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen eveneens in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs
lees meer
JJW Architects | Kleurige prefab betonnen balkons, als doosjes opgehangen aan de gevels van seniorenhuisvesting in Kopenhagen
lees meer
Studioninedots | "Met beton kun je een bijzondere tactiliteit creëren, doordat er zoveel mogelijkheden zijn."
lees meer
Architectenbureau ZJA | Het Prinses Amaliaviaduct vormt het sluitstuk van een serie oogstrelende kunstwerken op Maasvlakte 2.
lees meer
Leeton Pointon | Brush House, Australische woning met spuitbeton op een ‘gewapende’ houten gevelconstructie.
lees meer
De designmogelijkheden van beton zijn ongekend groot. Niet alleen in vorm, ook in kleur.
lees meer
Serge Schoemaker Architects | Fort van Hoofddorp is deels gerestaureerd en met nieuwe creatieve functies publiek toegankelijk gemaakt.
lees meer
Rudy Ricciotti | Voor het innovatieve ontwerp van het TGV-station Nantes liet architect Rudy Ricciotti zich inspireren door de natuur.
lees meer
Orange Architects kiest de materialen bij de gewenste uitstraling. Ze passen hierbij verschillende typen, vormen en kleuren van beton toe.
lees meer
Innovatieve betontechnieken stonden ter beschikking in de Masterclass voor winnaars van de Concrete Design Competition 2021-2022.
lees meer
Aankondiging van het symposium over automatisering in de bouw op de TU Eindhoven 20 en 21 oktober 2022
lees meer
Studioninedots | De uitnodigende bogen van Westbeat creëren een multi-inzetbare ruimte met maatschappelijke rol.
lees meer
Een serie bijzondere en artistieke architectuurfoto's van projecten met architectonisch beton, gerealiseerd van 2010 tot en met 2015.
lees meer