Flexibele herbruikbare mal
Flexibele herbruikbare maltechniek voor dubbelgekromde betonelementen is klaar voor de efficiënte productie van vele gevarieerde vierkante…
lees meer
Auteur: Frank Huijben – ABT
Topologie-geoptimaliseerde betonconstructies leveren fascinerende architectuur op. Ze zijn niet alleen efficiënt in materiaalgebruik, maar ook vaak 'organisch' en bijzonder elegant. Met de beschikbare software van tegenwoordig zijn deze vormen eenvoudig te bepalen. Maar ze moeten ook maakbaar zijn. Dat kan met arbeidsintensieve of high-tech technieken, zoals houten getimmerde bekistingen of door met robots gevormde mallen van geëxpandeerde polystyreen (EPS). Echter, dit is niet voor elk project een haalbare optie. Een relatief nieuwe productietechniek lijkt uitkomst te bieden voor een potentieel meer rendabel en duurzaam low-tech alternatief: vacuüm-gestabiliseerde zandmallen.
De technische en praktische haalbaarheid van deze productietechniek is aangetoond tijdens de Tektoniek-workshop Flexibele malsystemen op 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.
Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recent ontwikkelde flexibele malsystemen. In een artikelenserie van drie worden deze beschreven. Dit is het eerste artikel; het tweede en derde verschijnen in de loop van 2016. Het tweede artikel van Roel Schipper en Peter Eigenraam beschrijft de flexibele herbruikbare mal van TU Delft. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven. Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen eveneens in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor tweewekelijkse betontips, inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Heatherwick Studio | Op de NTU-campus in Singapore verrees een gebouw als een betonnen bijenkorf, waar studenten met en van elkaar leren.
lees meer
Naast de constructieve functie draagt betonarchitectuur veel meer bij voor het vormgeven van de gebouwde omgeving - een overzicht.
lees meer
Bij architectonisch beton wordt het beton van de dragende structuur of een ruimtevormend element in het zicht gelaten.
lees meer
In De Efteling verrijst de sprookjesachtige wereld van Sindbad met een strand en een ondiepe waterpartij in esthetisch beton.
lees meer
Evenement Tip: Bijeenkomst 14 april 2022 waar Provincie Gelderland details van het circulair slopen van Prinsenhof A laat zien.
lees meer
Een circulair ontwerp in beton maakt gebruik van hergebruikte bouwdelen of is op de toekomst voorbereid zodat onderdelen aanpasbaar zijn.
lees meer
Graux & Baeyens architecten | In Mechelen staat een betonnen asymmetrische woning waarbij uitzicht en veiligheid hand in hand gaan.
lees meer
Kort verslag van de excursie van 9 maart 2022 met Orange Architects naar hun woongebouw The Line in Amsterdam.
lees meer
Pezo von Ellrichshausen | Het INES innovatiecentrum in Concepción (Chili) is een flexibel, open gebouw van rood beton.
lees meer
Uitnodiging workshop Experimenteel Beton 11 mei 2022. Architecten en betonproducenten zetten innovatieve ideeën om in prototypes.
lees meer
Beton is op verschillende manieren circulair toe te passen. De circulair-betonprincipes, verduidelijkt met praktijkvoorbeelden.
lees meer
LKSVDD architecten | Mede op basis van circulariteit kreeg zorgcomplex Margaretha een rank, flexibel, vrij indeelbaar betoncasco.
lees meer
Studio Anne Holtrop | In Bahrain is een kunstdepot gebouwd met in zand gestorte betonelementen, als fotoafdruk van de plek.
lees meer
Leden van Betonhuis BPN gaan met elkaar de strijd aan om een zo mooi mogelijk zwart beton te produceren en te leren van elkaar.
lees meer
Het thema van de 10e editie van deze ontwerpwedstrijd is REIMAGINE: stel je eens voor welke rol beton in de circulaire economie heeft....
lees meer