Flexibele herbruikbare mal
Flexibele herbruikbare maltechniek voor dubbelgekromde betonelementen is klaar voor de efficiënte productie van vele gevarieerde vierkante…
lees meer
Auteur: Frank Huijben – ABT
Topologie-geoptimaliseerde betonconstructies leveren fascinerende architectuur op. Ze zijn niet alleen efficiënt in materiaalgebruik, maar ook vaak 'organisch' en bijzonder elegant. Met de beschikbare software van tegenwoordig zijn deze vormen eenvoudig te bepalen. Maar ze moeten ook maakbaar zijn. Dat kan met arbeidsintensieve of high-tech technieken, zoals houten getimmerde bekistingen of door met robots gevormde mallen van geëxpandeerde polystyreen (EPS). Echter, dit is niet voor elk project een haalbare optie. Een relatief nieuwe productietechniek lijkt uitkomst te bieden voor een potentieel meer rendabel en duurzaam low-tech alternatief: vacuüm-gestabiliseerde zandmallen.
De technische en praktische haalbaarheid van deze productietechniek is aangetoond tijdens de Tektoniek-workshop Flexibele malsystemen op 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.
Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recent ontwikkelde flexibele malsystemen. In een artikelenserie van drie worden deze beschreven. Dit is het eerste artikel; het tweede en derde verschijnen in de loop van 2016. Het tweede artikel van Roel Schipper en Peter Eigenraam beschrijft de flexibele herbruikbare mal van TU Delft. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven. Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen eveneens in Cement (voor abonnees), het kennisplatform over betonconstructies.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
B-Juxta Architecten | De grondige renovatie van de Pier van Blankenberge geeft dit icoon een nieuwe levensduur van minstens 100 jaar.
lees meer
Bijzondere en artistieke architectuurfoto's van betonprojecten gerealiseerd tussen 2015 en 2020.
lees meer
Projecten en ontwikkelingen in 3D-geprint beton visueel op een rij met verwijzing naar de relevante artikelen op Tektoniek.
lees meer
Ignacio Borrego | Imposante expressieve villa in bergwand mogelijk gemaakt door innovatief bouwsysteem.
lees meer
Team V en Queeste | Gebogen schoonbeton wand in twee kleuren met een deel glad en een deel cannelures met zorg opgebouwd.
lees meer
Titelbeeld: Impressie van Milestone fase 2 waarbij ook woningen met meerdere bouwlagen gerealiseerd gaan worden (impressie: Backbone Visuals…
lees meer
Een overzicht van de ontwikkeling van 3D-betongeprinte bruggen in Nederland en de techniek erachter.
lees meer
De jury leverde een grote inspanning om uit de 40 inzendingen de prijswinnaars te kiezen. Dit zijn de winnaars:
lees meer
Nynke Koster | Dertig panelen ragfijn gevelkunstwerk in beton 'Wyckhoff NY', die een bijzonder historisch verhaal vertellen.
lees meer
V8 Architects | Jaren ‘70 kantoorpand transformeert met nieuwe betongevel en behoud van betoncasco tot duurzaam hoofdkantoor aan Zuidas.
lees meer
ETH Zürich | HiLo onderzoeks- en innovatieunit toont gewelfde betonnen vloeren met ribbenstructuur voor efficiënt materiaalgebruik.
lees meer
Orange Architects | Woongebouw Jonas is beloond met BREEAM Outstanding, mede door de zeer duurzame wijze waarop beton is toegepast.
lees meer
derksen|windt architecten | Schoonbeton gevel en split-level indeling geeft typisch rijtjeshuis de ruimtelijke kwaliteit van een villa.
lees meer
Nynke Koster | Echo is zowel kunstwerk als gebruiksvoorwerp, gemaakt met een bijzondere combinatie van gegoten beton, epoxy en Mica.
lees meer
Uitnodiging deelname workshop Experimenteel Beton 2024 - brainstorm met als resultaat objecten in beton te presenteren op de beurs.
lees meer