3D-betonprinten: ambities
Op het 3D-betonprinten congres van 22 oktober 2015 op TU Eindhoven werd inzicht gegeven in ambities en potenties.
lees meer
Het zal de bouwwereld niet zijn ontgaan: ook beton kun je 3D-printen. De ontwikkelingen met deze innovatieve techniek gaan razendsnel. Binnen het 3DCP-project (3D Concrete Printing) van TU Eindhoven is het afgelopen jaar veel kennis en ervaring opgedaan. Het 3D-printen van een ingewikkelde vorm in beton is voor de printer niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid.
Om de architectonische potentie van 3D-betonprinten te verkennen, heeft het Cement&BetonCentrum de Tektoniek Design Challenge geïnitieerd, die eind 2015 is gestart. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven drie prototypes ontwikkeld die op de BouwBeurs 2017 werden getoond en toegelicht. Dit waren:
Het 3DCP-onderzoek aan TU Eindhoven staat onder leiding van professor Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen, en wordt ondersteund door diverse bedrijven uit de betonindustrie. De capaciteit van het TU-onderzoeksteam is het afgelopen jaar uitgebreid. Dagelijks wordt er op wetenschappelijke wijze nieuwe kennis en ervaring met de printer opgedaan. Het onderzoek richt zich onder meer op de cruciale afstemming tussen de lengte en geometrie van het printpad, de printsnelheid en de samenstelling van het betonmengsel, en op het (bij)sturen van deze digitale productieprocessen.
Op de vakbeurs Gevel 2016 zijn de eerste versies van de prototypes uit de Tektoniek Design Challenge gepresenteerd. Dit onder de vlag van 3TU.Bouw (inmiddels 4TU.Bouw). In de daaropvolgende periode is veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan met 3D-betonprinten. Hieruit is een aangescherpte, actuele set aan ontwerpvrijheden en –randvoorwaarden voor de architect voortgevloeid. Juist dit langzaam maar zeker volwassen worden van 3D-betonprinten was voor het Cement&BetonCentrum en TU Eindhoven reden genoeg om een vervolg te geven aan de Design Challenge. In het afgelopen jaar zijn de drie prototypes verder doorontwikkeld. Op de Bouwbeurs 2017 werden de uitkomsten daarvan getoond. In de Tektoniek-stand werd dus de ware en meest up-to-date architectonische potentie van 3D-betonprinten gepresenteerd.
In dezelfde Tektoniek-stand werden ook de casestudies Experimenteel Beton gepresenteerd, een initiatief van de BFBN (Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland), met Siebe Bakker (bureaubakker) als coördinator/curator. Dit zijn eveneens prototypes, van experimenten tussen architecten en prefab-betonproducenten. Het thema 'mass-customization' sluit naadloos aan op de Design Challenge 3DCP. Nieuwe productietechnieken gecombineerd met de aloude vormvrijheid van beton: Building Tomorrow komt heel dichtbij!
De deelnemers van de Design Challenge 3DCP en casestudies Experimenteel Beton presenteerden hun prototypes en hoe die tot stand zijn gekomen tijdens een theaterprogramma. Ook werden de laatste bevindingen uit het 3DCP-onderzoek van TU Eindhoven met het publiek gedeeld.
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Het meest brutalistische gebouw van Nederland prikkelt de fantasie: is het de boeg van een ark, of een ruimteschip dat net wil opstijgen?
lees meer
Cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs | Een nieuw bedrijfspand ontwerpen met hergebruikte bouwdelen vraagt om een andere manier van kijken.
lees meer
Ongeveer 7.500 m2 kanaalplaatvloer en betonnen gevelelementen van het Prinsenhof in Arnhem worden gedemonteerd voor hergebruik.
lees meer
Start van een nieuwe ronde van de Concrete Design Competition 2023-2024 met bekendmaking van deze mooie jury.
lees meer
Peters is pionier op het gebied van diverse duurzaamheidsinitiatieven, onder andere het hergebruik van constructieve elementen.
lees meer
SO-IL | Met nieuw ontwikkelde betonnen stapelstenen werd sociale woningbouw voor arbeidsmigranten in Léon (Mexico) gerealiseerd.
lees meer
Jacob van Rijs van MVRDV pleit voor het transformeren van brutalistische gebouwen vanuit duurzaamheids-perspectief.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme en innovatieve prefab betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Zaha Hadid Architects | Eleftheria square is een brede brug van wit beton die werkt als verbindend plein over een stadspark heen.
lees meer
Beton in de woningbouw | Snelle, slimme, innovatieve betonnen woningbouwsystemen
lees meer
Ze zijn geïntrigeerd door architectuur waar gelaagdheid is te ontdekken en brengen dit met eigen perspectief in hun projecten tot uiting.
lees meer
Studio Gang en Rijnboutt | De toren Quartz van Q-Residences is bijzonder iconisch en toch passend in het stedelijk beeld van Buitenveldert.
lees meer
Uitnodiging 30 maart voor presentaties ontwerp en uitvoering van woontoren Wonderwoods naar ontwerp van Boeri Architecti.
lees meer
Jan Hermkes Architects | Een bijzonder strakke, moderne luxe villa, van binnen en buiten volledig in prefab zichtbeton vervaardigd.
lees meer
HILBERINKBOSCH Architecten | Gedraaid overstekende verdiepingen worden geaccentueerd door witte betonband in wooncomplex Upstairs.
lees meer