Warmbeton
Innovatief
TEKTONIEK UNIVERSITY

Warmbeton

Auteurs: Allard de Goeij, Atelier PRO en Hans Köhne, Cement&BetonCentrum

Alle gevelfuncties – bouwkundig, bouwfysisch en constructief – verenigen in één cementgebonden materiaal, zou dat kunnen? Als dat kan, welke nieuwe mogelijkheden zou dat bieden in architectuur en constructies? En wat doet dat dan met het interieur en met de gebruikers?
Met die vragen startte in 2012 een ontwikkelingsproject bij TU-Eindhoven in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven.

Ultra-lichtbeton

In de eerste projectfasen is het materiaalconcept ontwikkeld: ultra-lichtbeton. Een bouwmateriaal waarin thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd. In de huidige onderzoeksfase is de doelstelling een integraal concept voor monoliete gevels te ontwikkelen en toetsen. Daarbij gaat het vooral om integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten. Booosting is gevraagd mee te helpen deze complexe opgave tot een succes te maken. Inmiddels is een groot aantal partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van prototypes. Voor het concept van monoliete gevels is gekozen voor de naam Warmbeton. Deze naam doet recht aan de unieke combinatie van thermische isolatie, constructieve kracht en duurzaamheid.

Download

Lees het volledige artikel

Ook interessant

uitgelicht