Optimalisatie textielgevormd beton
Ontwikkelingen in digitale ontwerpmiddelen gecombineerd met textielmallen staan toe om extreem efficiënte constructies te ontwerpen.
lees meer
Circa 30 studenten Architectuur en Civiele Techniek namen deel aan de eerste Tektoniek-workshop, georganiseerd door het Cement&BetonCentrum in samenwerking met TU Delft. 4 dagen lang staken zij de handen uit de mouwen om in groepjes een betonelement te ontwerpen en ook daadwerkelijk uit te voeren. De zes eindresultaten toonden de steile leercurve van de studenten en de veelzijdige mogelijkheden van het materiaal beton.
Thema van de workshop, die werd gecoördineerd door Siebe Bakker, bureaubakker, was beton in relatie tot fabric formwork (textiel bekistingstechnieken) en Evolutionary Structural Optimization (ESO) - het weglaten van materiaal daar waar constructief niet nodig. De studenten deden experimenteel onderzoek naar vormgeving, texturen, patronen, productiemethoden en de krachtswerking van textielmallen.
Aan het einde van de eerste dag en na een eerste aanraking met beton in de vorm van een teststort, werden de studenten nog wat extra opgewarmd door de eveneens eerste Tektoniek-lezing. Een dubbellezing. Rob Nijsse (hoogleraar Structural Design TU Delft / ABT) vergeleek de materiaaltechnische resultaten en toepassingsmogelijkheden van beton en glas. Diederik Veenendaal (BLOCK Research Group, ETH Zurich) ging in op recente ontwikkelingen in de optimalisatie van textielgevormde betonconstructies. De Oranjezaal in het gebouw BK City (TU Delft) werd aangevuld met professioneel werkzame architecten, constructief ontwerpers en producenten uit de betonindustrie.
Met dank aan sponsor Weber Beamix hadden de studenten voldoende materiaal tot hun beschikking. Met diverse teststorts deden zij de nodige ervaring op. Daarmee konden ze het maakproces nog op tijd bijsturen. Door naar het beton te 'luisteren' en te volgen wat het materiaal wil doen tijdens het storten, verharden en 'ontkisten', kregen de studenten al gauw gevoel voor wat er wel en niet mogelijk was en hoe theoretische krachtswerking in de praktijk tot uiting kwam. Met als gevolg fantastische resultaten in een periode van slechts vier dagen.
Datum: 7 april 2015
TU Delft
Meld je aan voor de nieuwsbrief met inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Royal HaskoningDHV | Functionele en esthetische eisen gingen hand in hand met robuust, glad zichtbeton.
lees meer
DP6 | De slanke vorm van de enorme betonnen balkons en de opvallende belijning zorgen ervoor dat het Amsterdamse Appartementencomplex The…
lees meer
Brutalisme voerde hoogtij in de jaren 50-70 en heeft nog steeds zijn effect in de huidige gebouwde omgeving en in moderne architectuur.
lees meer
Mario Cucinella Architects | De Santa Maria Goretti kerk heeft dag en nacht een bijzondere, serene uitstraling.
lees meer
Studio Gang | Het nieuwe gedeelte van het natuurhistorisch museum Gilder Center verbindt diverse oudere delen en brengt een geheel eigen…
lees meer
Maaskant | Het markante gebouw uit 1964 pal langs de N201 tussen Haarlem en Hilversum is nog steeds een bezienswaardigheid.
lees meer
Atelier Kempe Thill | Kempe heeft een liefde voor beton: “Het materiaal gaat zeker 100 jaar mee en is daarmee uitermate duurzaam."
lees meer
Helaas gaat de bijeenkomst niet door wegens gebrek aan belangstelling.
lees meer
Ben Loerakker | De oude rechtbank in Amsterdam heeft een markante betonnen constructie met ruimtelijk mogelijkheden voor een museum.
lees meer
Marc Koehler Architects | De schuine vlakken in de betonnen gevel bieden een bijzonder spel van licht en schaduw.
lees meer
Wingårdhs | De gevel met glazen potjes van de uitbreiding van de Liljevalchs Kunsthal maakt het gebouw zelf tot een kunstwerk.
lees meer
Het meest brutalistische gebouw van Nederland prikkelt de fantasie: is het de boeg van een ark, of een ruimteschip dat net wil opstijgen?
lees meer
Cepezed en IMd Raadgevende Ingenieurs | Een nieuw bedrijfspand ontwerpen met hergebruikte bouwdelen vraagt om een andere manier van kijken.
lees meer
Ongeveer 7.500 m2 kanaalplaatvloer en betonnen gevelelementen van het Prinsenhof in Arnhem worden gedemonteerd voor hergebruik.
lees meer
Start van een nieuwe ronde van de Concrete Design Competition 2023-2024 met bekendmaking van deze mooie jury.
lees meer