Optimalisatie textielgevormd beton
Ontwikkelingen in digitale ontwerpmiddelen gecombineerd met textielmallen staan toe om extreem efficiënte constructies te ontwerpen.
lees meer
Circa 30 studenten Architectuur en Civiele Techniek namen deel aan de eerste Tektoniek-workshop, georganiseerd door het Cement&BetonCentrum in samenwerking met TU Delft. 4 dagen lang staken zij de handen uit de mouwen om in groepjes een betonelement te ontwerpen en ook daadwerkelijk uit te voeren. De zes eindresultaten toonden de steile leercurve van de studenten en de veelzijdige mogelijkheden van het materiaal beton.
Thema van de workshop, die werd gecoördineerd door Siebe Bakker, bureaubakker, was beton in relatie tot fabric formwork (textiel bekistingstechnieken) en Evolutionary Structural Optimization (ESO) - het weglaten van materiaal daar waar constructief niet nodig. De studenten deden experimenteel onderzoek naar vormgeving, texturen, patronen, productiemethoden en de krachtswerking van textielmallen.
Aan het einde van de eerste dag en na een eerste aanraking met beton in de vorm van een teststort, werden de studenten nog wat extra opgewarmd door de eveneens eerste Tektoniek-lezing. Een dubbellezing. Rob Nijsse (hoogleraar Structural Design TU Delft / ABT) vergeleek de materiaaltechnische resultaten en toepassingsmogelijkheden van beton en glas. Diederik Veenendaal (BLOCK Research Group, ETH Zurich) ging in op recente ontwikkelingen in de optimalisatie van textielgevormde betonconstructies. De Oranjezaal in het gebouw BK City (TU Delft) werd aangevuld met professioneel werkzame architecten, constructief ontwerpers en producenten uit de betonindustrie.
Met dank aan sponsor Weber Beamix hadden de studenten voldoende materiaal tot hun beschikking. Met diverse teststorts deden zij de nodige ervaring op. Daarmee konden ze het maakproces nog op tijd bijsturen. Door naar het beton te 'luisteren' en te volgen wat het materiaal wil doen tijdens het storten, verharden en 'ontkisten', kregen de studenten al gauw gevoel voor wat er wel en niet mogelijk was en hoe theoretische krachtswerking in de praktijk tot uiting kwam. Met als gevolg fantastische resultaten in een periode van slechts vier dagen.
Datum: 7 april 2015
TU Delft
Meld je aan voor tweewekelijkse betontips, inspiratieprojecten en uitnodigingen voor evenementen.
Drie winnaars en drie eervolle vermeldingen in de tiende editie van de Concrete Design Competition met het thema REIMAGINE.
lees meer
Orange Architects | Innovatief dun ultra-hogesterktebeton in de balkons en kolommen rondom zorgt voor een ragfijne tweede huid.
lees meer
Heatherwick | Een droom van een stadspark op een zee van betonnen tulpen in New York
lees meer
Diverse producenten en experts van ultrahogesterktebeton lichten de geschiedenis en toekomst van dit innovatieve dunne beton toe.
lees meer
Heatherwick Studio | Op de NTU-campus in Singapore verrees een gebouw als een betonnen bijenkorf, waar studenten met en van elkaar leren.
lees meer
Naast de constructieve functie draagt betonarchitectuur veel meer bij voor het vormgeven van de gebouwde omgeving - een overzicht.
lees meer
Bij architectonisch beton wordt het beton van de dragende structuur of een ruimtevormend element in het zicht gelaten.
lees meer
In De Efteling verrijst de sprookjesachtige wereld van Sindbad met een strand en een ondiepe waterpartij in esthetisch beton.
lees meer
Evenement Tip: Bijeenkomst 14 april 2022 waar Provincie Gelderland details van het circulair slopen van Prinsenhof A laat zien.
lees meer
Een circulair ontwerp in beton maakt gebruik van hergebruikte bouwdelen of is op de toekomst voorbereid zodat onderdelen aanpasbaar zijn.
lees meer
Graux & Baeyens architecten | In Mechelen staat een betonnen asymmetrische woning waarbij uitzicht en veiligheid hand in hand gaan.
lees meer
Kort verslag van de excursie van 9 maart 2022 met Orange Architects naar hun woongebouw The Line in Amsterdam.
lees meer
Pezo von Ellrichshausen | Het INES innovatiecentrum in Concepción (Chili) is een flexibel, open gebouw van rood beton.
lees meer
Architecten en betonproducenten kwamen samen in een brainstorm naar innovatieve ideeën voor ontwikkelen prototypes.
lees meer
Beton is op verschillende manieren circulair toe te passen. De circulair-betonprincipes, verduidelijkt met praktijkvoorbeelden.
lees meer