Herbruikbare flexmal
Innovatief
KENNIS EN TECHNIEK

Flexibele herbruikbare mal

Auteurs: Roel Schipper en Peter Eigenraam – TU Delft, fac. BK

Kine-Mould

Aan de TU Delft in samenwerking met TU Eindhoven is de Kine-Mould ontwikkeld. Met behulp van deze flexibele herbruikbare mal kunnen kleine series of zelfs unieke elementen met veel vormvrijheid worden gemaakt. Dit met behoud van de snelheid, herbruikbaarheid en economie van het traditioneel storten van betonelementen in platte mallen. Parallel aan het onderzoek aan beide TU's ontwikkelde betonproductenfabrikant mbX in Bergen op Zoom geheel zelfstandig een vergelijkbaar principe. Blijkbaar is de tijd rijp voor deze innovatieve techniek. Door mbX is deze techniek kort geleden voor het eerst toegepast voor de dakelementen van de Arnhem OV Terminal. Bijzonder aan de techniek is dat beton op een horizontaal malvlak wordt aangebracht, dat na enige tijd (en sterkteontwikkeling) wordt vervormd.

Herbruikbare flexmal
Herbruikbare flexmal2
Herbruikbare flexmal3a
Herbruikbare flexmal3b
Herbruikbare flexmal4
Herbruikbare flexmal5
Herbruikbare flexmal6
Herbruikbare flexmal7
Herbruikbare flexmal
Herbruikbare flexmal2
Herbruikbare flexmal3a
Herbruikbare flexmal3b
Herbruikbare flexmal4
Herbruikbare flexmal5
Herbruikbare flexmal6
Herbruikbare flexmal7

Haalbaarheid getest tijdens workshop

De technische en praktische haalbaarheid van de flexibele mal is gedemonstreerd tijdens de Tektoniek-workshop van 16 augustus 2015 in Amsterdam, georganiseerd door de International Society of Flexible Formwork (ISOFF) in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.

Artikelenserie flexibele malsystemen

Tijdens de Tektoniek-workshop is hands-on gewerkt met drie recente flexibele malsystemen. Dit artikel is het tweede in een serie van drie. Het eerste artikel van Frank Huijben beschrijft vacuüm-gestabiliseerde zandmallen. Het derde artikel van Arno Pronk beschrijft de flexibele 'acrylaat'-mal van TU Eindhoven.

Op de constructeur toegespitste versies van deze drie artikelen verschijnen in de loop van 2016 voor abonnees van Cement, het kennisplatform over betonconstructies.

Download

Lees het volledige artikel

Ook interessant

uitgelicht