Mucem j4 marseille

Gevelpanelen

Auteur: Caroline Kruit - mei 2013

De beeldbepalende donkergrijze rasters van de gevel van MuCEM J4 Marseille zijn gegoten van UHPC in panelen van 3 x 6 m2 met een diepte van 7 cm. In de mallen zijn polyurethaan elementen geplaatst om grillige patronen te componeren met een verhouding open-gesloten van 50-50. De gegoten vormen tussen de polyurethaan malstukken, de zogenoemde strengen van UHPC, hebben een diameter van 8 x 7 cm2. De panelen zijn verticaal gestort zodat beide zijden van het paneel een mooie zichtkant kregen. Voor de bevestiging in het werk kregen alle panelen een horizontale beugel aan de bovenzijde waarmee ze aan een staalconstructie worden gehangen. De panelen zijn met geringe afstand tot elkaar bevestigd, zodat ze onafhankelijk kunnen bewegen en thermische uitzetting geen probleem vormt.

vorige

 

Omdat de gevelpanelen voortdurend blootstaan aan het ruwe zeeklimaat, zijn er tests gedaan met verschillende metaalvezels en vormen van mallen. Op de locatie corrodeert staal razendsnel en bruine vlekjes in het betonoppervlak zijn zeer ongewenst. De experimenten waren vooral gericht op een zo egaal mogelijk zichtbaar oppervlak. Een kritisch oog ziet hier en daar toch een metaalvezeltje door de deklaag heen schieten.

De panelen op de pergola op de dakverdieping worden op andere wijze belast (want horizontaal geplaatst) en zijn daarom met een grotere dikte gemaakt (de diepte van de panelen is hier 10 cm). Voor de ophangconstructie is gebruikgemaakt van een stalen bevestigingsysteem (ook hier met een stramien van 6 m x 3 m) op consoles van UHPC. Daar waar panelen elkaar ontmoeten in de hoeken van de gevel en de hoeken van de gevel en het dak zijn de elementen op locatie in verstek gezaagd.

Ook de sculpturaal gevormde kolommen en de twee loopbruggen van MuCEM J4 zijn uitgevoerd in vezelversterkt UHPC.

Project MuCEM J4

OPDRACHTGEVER:

Directie MuCEM (Le Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée), gefinancierd door de Franse overheid, regionale overheden en Marseille

HOOFDCONSTRUCTEUR:

Freyssinet Group, Velizy

HOOFDAANNEMER:

Vinci, Rueil-Malmaison

FABRICAGE ELEMENTEN UHPC:

Fabricage elementen UHPC:
Bonna Sabla, Parijs

ADVIES VERLICHTING:

L'Observatoire International, New York

ARCHITECT:

Rudy Ricciotti Architecte in samenwerking met Carta Associés

CONSTRUCTEUR UHPC, HSB:

Lamoureux Ricciotti Ingénierie, Marseille

ONTWERP BEKISTING:

Philippe Deplagne, Le Mans

LEVERANCIER UHPC (DUCTAL):

Lafarge, Parijs

ADVIES AKOESTIEK:

Thermibel, Strépy-Bracquegnies

LANDSCHAPSARCHITECT:

In Situ, Lyon

Download

Lees het volledige artikel