Duiktoren1

Iconische duiktorens

Auteur: Caroline Kruit - juli 2013

Ze hebben menige publicatie over de Olympische Spelen gesierd: de bijzonder vormgegeven duiktorens in het Aquatics Centre Londen.
De vorm is gemodelleerd met Rhino software. Vervolgens is met een CNC een positief 1:1 schaalmodel van de hoogste toren (van 10 m hoog) uit piepschuim gefreesd. Dit model is gebruikt om fiberglas mallen te maken in segmenten van 2,5 m hoog. Voor de kleinere duiktoren van 7,5 m is het onderste segment van de mal niet gebruikt, voor de lagere duikplanken is alleen het bovenste segment (plank en 'schouder') ingezet. Het geoefende oog ziet dat de torens in het werk zijn gestort, de hoogste toren met vier storten. Daarbij is in de logistiek wel zeker gesteld dat schouder en plank van alle torens in een enkele stort zijn gemaakt.

vorige

 

Overdimensionering

Het onzichtbare vernuft van de duiktorens zit in de wapening en de betonsamenstelling. De wapening is overgedimensioneerd, omdat er geen enkele trilling, speling of zetting in de torens mag optreden, om te kunnen (blijven) voldoen aan de strenge regels voor internationale zwemsportfaciliteiten. Om de wapening te vlechten en de mallen te plaatsen, was extensief steigerwerk noodzakelijk. De hoge dichtheid van de wapening had ook weer consequenties voor de samenstelling van het betonmengsel; zelfverdichtende betonmortel was nodig. Bovendien kwam er vanuit de opdrachtgever de milieu-ambitie voor een zo hoog mogelijk gehalte gerecycled granulaat en CO2-arm cement. Het toegepaste bindmiddel bestaat voor 30% uit gemalen, gegranuleerde hoogovenslak in combinatie met kalksteenmeel. Met deze maatregel is de warmteontwikkeling tijdens de verharding beperkt en daarmee ook het risico voor optreden van krimpscheurtjes.

Project Aquatics Centre

OPDRACHTGEVER:

Olympic Delivery Authority (ODA), Londen

ADVISEUR SPORTFACILITEITEN:

S+P Architects, Londen

ADVISEUR CONSTRUCTIES:

Ove Arup & Partners, Londen

ARCHITECT:

Zaha Hadid Architects, Londen

HOOFDAANNEMER:

Balfour Beatty Group, Londen

AANNEMER BETONWERK:

Morrisroe, Borehamwood