Loopbruggen uhpc2

Loopbruggen

Auteur: Caroline Kruit - mei 2013

Twee loopbruggen in UHPC verbinden het nieuwe MuCEM J4 Marseille met de binnenstad. De eerste brug – vanaf het dak van J4 tot aan Fort Saint-Jean – heeft een lengte van 135 m, inclusief de terugloop op het dak. De grootste overspanning van deze brug is 76 m. De tweede brug loopt vanaf het fort tot aan de Esplanade Saint Laurent in een enkele overspanning van 69 m. De bruggen zijn gemaakt van geprefabriceerde modulaire elementen met een lengte van 4,5 m, die aan elkaar zijn geregen met spankabels waarmee het geheel vervolgens op spanning is gebracht. De langste brug telt 25 elementen.

vorige

 

Het constructieve principe is hetzelfde als de in 2008 opgeleverde Pont de Diable in Hérault, ook een ontwerp van Ricciotti. De 1,8 m hoge brugzijden vormen na de voorspanning twee constructieve balken, verbonden door een brugdek. De contactoppervlakken tussen de elementen zijn cruciaal: elke onregelmatigheid zorgt voor een verminderde krachtsoverdracht. De geaccepteerde tolerantiemaat lag in de orde van een tiende van een millimeter. Onder de opleggingen van de brug zijn schokdempers geplaatst. Het gladde oppervlak van het donkergrijze UHPC is met enige onregelmatigheid voorzien van ronde gaten, waar het licht doorheen valt en waarmee de constructie een menselijke maat krijgt. Blauwgekleurde led-verlichting zorgt in de avonduren voor bijzondere effecten.

Ook de beeldbepalende donkergrijze gevelpanelen en de sculpturaal gevormde kolommen van MuCEM J4 zijn uitgevoerd in vezelversterkt UHPC.

Project MuCEM J4

OPDRACHTGEVER:

Directie MuCEM (Le Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée), gefinancierd door de Franse overheid, regionale overheden en Marseille

HOOFDCONSTRUCTEUR:

Freyssinet Group, Velizy

HOOFDAANNEMER:

Vinci, Rueil-Malmaison

FABRICAGE ELEMENTEN UHPC:

Fabricage elementen UHPC:
Bonna Sabla, Parijs

ADVIES VERLICHTING:

L'Observatoire International, New York

ARCHITECT:

Rudy Ricciotti Architecte in samenwerking met Carta Associés

CONSTRUCTEUR UHPC, HSB:

Lamoureux Ricciotti Ingénierie, Marseille

ONTWERP BEKISTING:

Philippe Deplagne, Le Mans

LEVERANCIER UHPC (DUCTAL):

Lafarge, Parijs

ADVIES AKOESTIEK:

Thermibel, Strépy-Bracquegnies

LANDSCHAPSARCHITECT:

In Situ, Lyon

Download

Lees het volledige artikel