Bekisting ministerie1

Maatvaste bekisting in polyester

Auteur: Barbara Heijl - juli 2013

Voor de betonnen overkapping van het Ministerie van Defensie is gebruik gemaakt van een maatvaste bekisting in polyester. Traditioneel polyester bestaat uit gescheiden lagen kunsthars, afgewisseld met lagen glasvezel. Dit type polyester wordt in de jachtbouw nog steeds gebruikt. Bij gespoten polyester worden kleine deeltjes glasvezeldraad juist vermengd met de kunsthars, waardoor het product een dooren- door wapening heeft. Met zeer weinig materiaal kunnen zeer maatvaste bekistingsmallen worden gespoten. Door het hogere harsgehalte in gespoten polyester is het product iets krimpgevoeliger dan traditioneel polyester. Aangezien in de bouw wordt gewerkt met toleranties in millimeters is deze krimp verwaarloosbaar.

vorige

 

3D-computermodel

In een 3D-computermodel is het complete mallensysteem tot in detail uitgetekend. De tekeningen zijn gebaseerd op een nauwkeurige landmeting, verricht voor dit project. Vervolgens is het model van de basismal CNC-gefreesd uit MDF. Daarna zijn MDF kopflenzen en bovenflenzen aangebracht. Het model is volledig in spuitplamuur gezet, gladgeschuurd en afgelakt met een polyurethaan modellak. Op dit model zijn met de hand dunne laagjes polyester gespoten. Ongeveer tien tot vijftien lagen gespoten polyester leveren een mal op met een wanddikte van ongeveer 10 mm. Handgezaagde verstevigingsschotjes van multiplex worden aan de buitenzijde van de mal bevestigd en opgenomen in polyester bekleding, zodat verplaatsing niet meer mogelijk is.

Maatvast staal

De bekisting voor het betonnen balkenraster is tijdens de uitvoering ondersteund door vakwerktorens met vier steunpunten. Omdat de aannemer na het aan de draad stellen van de torens niet nogmaals apart elke malbak wilde stellen, zijn de malbakken bevestigd op een stalen onderframe dat precies aansluit op de vier steunpunten. Er mocht geen enkele marge zitten tussen het stalen frame en de malbak. Daarom is het maatvaste staal met de mal meegelamineerd.

Project Ministerie van Defensie

ARCHITECT: Sander Architecten

ADVISEUR MAL- EN BEKISTINGSTECHNIEK: Steven Gelderman