Sander foto 02

Prefab betonelementen

Auteur: Barbara Heijl - juli 2013

De overkapping van het Ministerie van Defensie bestaat uit prefab-betonelementen. Uit 3D-impressies kwam naar voren dat de kolomkop wellicht esthetisch gezien iets te smal zou worden. Daarom is een prototype van de kolom gefreesd uit MDF, schaal 1:5. Aan de hand van dit model is besloten de gebogen uitloop van de balk naar de kolom iets op te rekken. Vervolgens is een tweede en definitief schaalmodel gemaakt, naar tevredenheid van de architect.

vorige

 

Opbouw mal

De MDF plug van de kolom bestaat uit twee delen, in verband met het lossen van de kolom. Het eerste deel is de kop van de kolom met de vier balkaanzettingen. Het tweede deel van het model vormt de voet van de kolom. De polyester mal van de kop van de kolom bestaat uit één stuk, terwijl de mal van de voet in de lengterichting nogmaals is onderverdeeld in twee segmenten. In totaal bestaat de mal van de kolom dus uit drie segmenten die met flenzen aan elkaar bevestigd zijn. Ook de mal van de kolom is voorzien van meegelamineerde verstevigingsschotjes van multiplex.

Basismal

De prefab betonnen passtukken voor de overkapping zijn allemaal vervaardigd in twee basismallen. Met het 3D-model konden de afmetingen van de benodigde kopschotten heel exact worden bepaald. Om meetfouten te voorkomen, zijn met de kopschotten bijpassende krasplaten meegeleverd. Op de krasplaat stonden de buitenen binnenlijn van het kopschot aangegeven. De krasplaat in de vorm van het basiskruis kon simpelweg op de mal gelegd worden, waarna de positie van het kopschot kon worden afgetekend.

Project Ministerie van Defensie

ARCHITECT: Sander Architecten

ADVISEUR MAL- EN BEKISTINGSTECHNIEK: Steven Gelderman