Kleur en textuur cm3

Warme aardetinten

Auteur: Barbara Heijl - september 2013

Pigmenten en een ambachtelijke werkwijze geven de betonnen wanden van Casa Mirador een warme kleur en een natuurlijke gelaagdheid. Het beton is handmatig in kleine hoeveelheden tegelijk gestort, waardoor een natuurlijke gelaagdheid in het beton is ontstaan. De karakteristieke textuur van de wanden is bepaald door deze ambachtelijke werkwijze.

vorige

 

Er is geel, rood en zwart pigment toegevoegd aan het beton. In totaal 3% van de cementmassa. Ook is gekozen voor een lokaal type zand om de kleur van het terrein zo goed mogelijk te benaderen. Omdat de pigmenten en het zand de sterkte van het beton kunnen beïnvloeden, moest de experimentele mix uitgebreid worden getest in een laboratorium om de benodigde sterkteklasse certificaten te verkrijgen. Paradoxaal genoeg moest het beton juist heel zorgvuldig worden gestort en getrild om een geveloppervlak met veel textuur te verkrijgen. Hierbij bleek het beheersen van het watergehalte van het beton tijdens het storten van cruciaal belang. Het beton is daarom relatief droog gestort, zodat de cementpasta niet te veel door zou lopen naar onderliggende lagen die al waren gestort. Door middel van het maken van verscheidene proefwanden is het juiste watergehalte en de beste stortmethode bepaald. Het maken van proefwanden wordt in Nederland eigenlijk te weinig gedaan. Jammer, want dat voorkomt vaak discussie achteraf.

Gietsysteem

Over de uitvoering zegt Zegers: 'We hebben zelf een handmatig gietsysteem ontworpen. De multiplex bekisting, bekleed met grenen planken, is ter plaatse opgebouwd uit delen van 60 cm hoog. Per keer werd daarin een laag van 15 tot 25 cm beton gestort. Als een vorm bijna vol was, werd er bovenop een nieuwe laag bekisting gebouwd. Tegen de tijd dat een derde laag bekisting nodig was, kon de eerste worden hergebruikt. Door deze efficiënte manier van werken konden de kosten voor het maken van vormwerk beperkt blijven. Aangezien we in kleine hoeveelheden per keer stortten, was er maar een klein team met zeer gespecialiseerde vakmensen nodig op de bouwplaats.'

Project Casa Mirador

OPDRACHTGEVER:

Viña Casas del Bosque

GEBRUIKER:

Viña Casas del Bosque

CONSTRUCTEUR:

Ingevsa

ARCHITECT:

Matias Zegers

AANNEMER:

Constructora Altiplano