Villa waalre1

Wit beton Villa Waalre

Auteur: Marieke van den Dungen - mei 2013

Eén van de succesfactoren van de Villa Waalre zit volgens Henk Oude Kempers in de keuze voor de lichte betonmortel. Bij de projectspecificaties is uitgegaan van de principes van CUR-100, klasse B1. De keuze voor wit cement (CBR Wit), de toevoeging van titaandioxide als witte kleurstof en de hoeveelheid fijne delen (180 l/m3) in de betonsamenstelling zijn daarbij essentieel. De uiteindelijke samenstelling is na diverse proefstorten vastgesteld. Oude Kempers: 'Het is niet de enige mogelijke samenstelling en ook geen standaard samenstelling voor wit beton, maar deze combinatie kwam het dichtst bij de wens – een zachte witte kleur – van de opdrachtgever en de architect'.

vorige

 

Door de keuze voor een hoogvloeibaar mengsel (geen zelfverdichtend beton) met een maximale korrelgrootte van 16 mm was het mogelijk om op haast ambachtelijke wijze te storten en mechanisch te verdichten. Iets wat het budget en de maakbaarheid van het ontwerp zeker ten goede zijn gekomen. Vanuit het ontwerp is er bij de bekisting gekozen voor een intensief patroon van centerpennen. Dit intensieve patroon beperkt ook de risico's van storende lekkages tijdens het verwerken van de betonmortel.

Om het wit schoon beton gedurende het gebruik ook wit te houden, zijn tijdens het ontwerp al een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn alle gevels aan de bovenzijde voorzien van een aluminiumprofiel met een klein overstek over de gevel. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig 'vies' water over de gevel stroomt. Schoon beton heeft daarnaast altijd een finishing touch nodig. Hier is gekozen voor een afwerking van eenvoudig poetsen en schuren met een minimale hoeveelheid esthetische mortel. Zoals bij alle constructies het geval is, moeten ook de witte betongevels worden onderhouden. Ze worden periodiek gereinigd. Nu, een jaar na oplevering, is er nog geen spoor van storende verkleuringen door groen of omgeving.

Voor het schoon beton van Villa Waalre is tevens doordacht omgegaan met de ruwhouten delen in de bekisting en scheurbeheersing met behulp van krimpkokers.

Download

Lees het volledige artikel