Zwart beton challenge Header

Uitdaging zwart beton

Cindy Vissering, juli 2020

Het is niet eenvoudig om op een mooie manier zwart beton te maken, dat ook nog eens zwart blijft. Betonproducenten van Betonhuis BPN (Betonproducenten Nederland) gaan met elkaar de strijd aan om een zo mooi mogelijk zwart beton te produceren. Het zwarte beton wordt vervolgens buiten neergelegd en met tussenpozen beoordeeld door een vakkundige jury.

De proefstukken zijn 1 bij 1 meter en 10 cm dik. De jury beoordeelt de tegels op de zwartheid van de kleur, hoe egaal de kleur is en in welke mate de kleur in de loop van de tijd blijft. De producenten moeten aan een aantal randvoorwaarden voldoen om een goede vergelijking te kunnen maken: er wordt gestort met zelfverdichtend beton in een gelakte houten kist. Er mag maximaal 6% kleurstof worden toegepast.

Zwart beton challenge 2020 Niet zo makkelijk te maken: echt zwart beton. De uitdaging ligt er (foto: Naomi Heidinga).

 

Jury

De jury bestaat uit de volgende personen:

 • André Kempe van Atelier Kempe Thill;
 • Dirk Peters van Barcode Architects;
 • Henk Oude-Kempers adviseur Schoonbeton;
 • Cindy Vissering van Tektoniek.


Gezamenlijk is een beoordelingsformulier opgesteld, dit zijn de aandachtspunten waar de juryleden op letten:

 • zwartheid vergeleken met een RAL-waaier;
 • kleurtemperatuur;
 • zwartheid en uitstraling bij natte tegel (verschil met droge tegel);
 • onregelmatigheden: vlekken, luchtbellen;
 • esthetisch oordeel over de onregelmatigheden;
 • zichtbaarheid van toeslagmateriaal;
 • glans.


Eerste jurysessie

Half maart 2020 heeft de jury de tegels een eerste keer beoordeeld. De tegels lagen toen ongeveer een maand buiten. Helaas had het net daarvoor geregend en kon alleen de natte situatie beoordeeld worden. Het viel de jury op dat er al bij aanvang grote verschillen zijn in zwart-tint. Sommige tegels zijn echt grijs. De juryleden hebben op basis van de situatie buiten én een foto van de tegels bij droog weer een dagwinnaar gekozen.

vorige

 

Tweede jurysessie

Eind juni 2020 kwam de jury een tweede keer bijeen om de zwarte tegels te beoordelen. Gelukkig was het dit keer droog, Na de beoordeling zijn de tegels nat gemaakt om ook de natte situatie en het verschil met de kleur bij droog weer te beoordelen. Bij een aantal tegels viel het op dat deze zwart afgaven wanneer er met een vinger overheen geveegd werd. “Dat is roet,” zegt Henk Oude Kempers, “dat wast uit en zal in de loop van de tijd de kleur doen vervagen.” Een aantal tegels was lichter geworden (vergeleken in de natte toestand, want de droge toestand heeft de jury de eerste keer niet kunnen beoordelen). De jury beoordeelt de mate van vlekken, maar ook of deze fraai zijn. "Want een egaal vlekkerig beeld hoeft niet storend te zijn”, zegt André Kempe.

Ook dit keer koos de jury een dagwinnaar en dat was een andere dan de vorige keer.

vorige

 

Volgende jurysessie

De volgende jurysessie zal waarschijnlijk begin 2021 plaatsvinden, wanneer de tegels er een jaar liggen. Ondertussen gaan de deelnemende leden van Betonhuis BPN met elkaar bekijken of zij lering kunnen trekken uit de resultaten.