Textielgevormde constructies2

Diederik Veenendaal

Diederik veenendaal zww

Onderzoeker, Block Research Group, ETH Zurich Constructief ontwerper, Witteveen+Bos

Diederik Veenendaal is als constructief ingenieur geïnteresseerd in innovatieve en complexe constructieve ontwerpen, parametrisch modelleren, optimalisatie en duurzaamheid.

Hij is in 2008 afgestudeerd als civiel ingenieur aan de TU Delft. Zijn Master thesis was gewijd aan het onderwerp form finding en evolutionair optimaliseren van textielgevormde betonnen balken.

Diederik is zijn carrière begonnen bij Witteveen+Bos. Voor de Noord/Zuidlijn in Amsterdam verzorgde hij de berekeningen voor grondbevriezing en veiligheidsanalyses. Voor ijsbaan De Scheg in Deventer maakte hij het constructief ontwerp van het grootste gespannen membraandak van Nederland.

In 2010 startte hij zijn PhD-studie aan de ETH Zurich. Zijn onderzoek is gericht op strategieën voor het integreren van ontwerp, form finding en de analyse van textielgevormde schaalstructuren en andere constructieve systemen. Hij was projectcoördinator gedurende de ontwerpfasen van het experimentele research & innovation project NEST HiLo.

Diederik is co-redacteur van het boek 'Shells for Architecture – Form finding and structural optimization' (2014) en co-auteur van het boek 'The Fabric Formwork Book' van prof. Mark West (2016).

Voor Tektoniek was Diederik Veenendaal als volgt actief:

SPREKER:
tijdens het evenement op 7 april 2015, TU Delft, met een presentatie over recente ontwikkelingen in de optimalisatie van textielgevormde betonconstructies

CRITIC:
tijdens de studentenworkshop Fabric formwork & evolutionary structural optimization, 7-10 april, TU Delft

AUTEUR:
van het artikel Vacuüm-gestabiliseerde 3D zandmallen, oktober 2015