Hanskohne

Hans Köhne

Hans kohne

In Memoriam Hans Köhne

Wij ontvingen het droevige bericht dat Hans Köhne op 7 februari 2018 op 65-jarige leeftijd is overleden.

Bij het Cement&BetonCentrum was Hans de grondlegger en ontwikkelaar van Tektoniek, het kennisnetwerk voor architectuur in beton.

Hans Köhne (1952, Noordoostpolder) kwam in 1979 de branche van cement en beton binnen als technisch redacteur voor de vakbladen Cement en Betoniek en later ook Agrabeton en Gietbouwnieuws. Niet zozeer de techniek maar vooral de communicatie fascineert hem, met steeds weer de vraag hoe je mensen bereikt, verbindt, motiveert en inspireert.

Begin jaren '90 heeft hij het redactionele werk verlaten en zich geconcentreerd op marketingcommunicatie rondom cement en beton. Gaandeweg kwam het accent daarin te liggen op beton in architectuur. Uitdagende opdracht was het versterken van de positie van beton in het architectuuronderwijs. Beton was tot dan toe vooral een ingenieursmateriaal waar aan gerekend moet worden; daarin hebben de Nederlandse constructeurs grote hoogten bereikt. In de architectuur en zeker het architectuuronderwijs echter was beton 'grijs en zwaar'.

Wijzigingen op gang brengen in imago en beleving vergt veel tijd en creativiteit. Hans Köhne heeft daarvan zijn levenswerk gemaakt. De ontwikkeling van een netwerk van kennis en kennissen (tegenwoordig als experts aangeduid) was daarin essentieel. Vanuit persoonlijke contacten ontstonden strategische samenwerkingsverbanden met bureaus, bedrijven en opleidingen. Zo nam Hans initiatieven voor architectuurstudiereizen, voor publicaties en normatieve documenten over schoon beton. Samen met Siebe Bakker, bureaubakker, ontstonden initiatieven voor het onderwijs als de Blitz Beton Summerclasses, de Blitz Beton Ateliers en de internationale Concrete Design Competition.

Ook in samenwerking met Siebe Bakker zijn de Casestudies Prefab Beton ontwikkeld waarvoor in 2009 De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Dienstverlening & communicatie werd toegekend. Door al die activiteiten is het netwerk organisch uitgegroeid tot een cluster van sub-netwerken. Interactie en integratie zijn daarin de sleutelwoorden.

Sinds een tiental jaren heeft Hans Köhne veel tijd en energie gestoken in het stimuleren van materiaal- en productontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn staalvezelbeton, en ultra-hogesterktebeton. Hoogtepunt is wel de ontwikkeling van thermisch isolerend beton voor monoliete gevels, inmiddels bekend als Warmbeton. Vanuit het netwerk zijn hier vele bureaus en bedrijven bij betrokken, rondom de research die bij TU Eindhoven is verricht.

Helaas zal Hans de introductie van Warmbeton niet meer mee kunnen maken. Toch zal hij altijd aan dit, en vele andere projecten verbonden blijven dankzij zijn vakkennis, zijn nimmer aflatend enthousiasme en zijn collegialiteit.