Mariekevandendungen

Marieke van den Dungen

Marieke van den dungen

Restauratie-architect, Bureau Helsdingen Freelance architect/onderzoeker/redacteur, 1001 Ontwerpen

Marieke van den Dungen gebruikt haar passie voor architectuur en haar ervaring met restauratie en nieuwbouw voor het ontwerpen en maken van mooie, slimme en duurzame projecten.

Ze is in 2005 afgestudeerd als architect aan de TU Eindhoven. Met haar afstudeerproject 'Bewoners van de grens' heeft zij een nieuwe invulling gegeven aan Terrein Fens te Eindhoven. Een project vol tegenstrijdigheden, uitersten en grenzen op elk detail van het ontwerp, met als resultaat een extreem ontwerp dat eigenlijk geen gebouw en geen plein is.

In 2002 was Marieke een van de deelnemers aan de Blitz Beton Workshop Concrete Branding in Rotterdam.

Tijdens haar studie, is ze haar carrière begonnen bij René van Zuuk Architekten. Daar heeft ze onder andere gewerkt aan Block 16 / The Wave, een woningbouwproject dat deel uitmaakt van het masterplan van OMA voor het stadscentrum van Almere. Aan het ontwerp van Block 16 ligt een ongebruikelijke toepassing van tunnelbekisting ten grondslag, waarbij de diepte van de naast of boven elkaar gelegen tunnels variëren.

Na haar studie startte zij als architect bij Jan Bakers Architecten te Utrecht. Haar belangrijkste werk was de verbouwing en renovatie van het monumentale gerechtsgebouw te Haarlem. Daar was zij als architect en assistent-projectleider mede verantwoordelijk voor het gehele traject van ontwerp tot en met de uitvoering. In 2012 won deze renovatie de 'Lieven de Key Penning'.

In 2015 is Marieke Cum Laude afgestudeerd aan de Post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht.

Naast haar huidige werk als restauratie-architect bij Bureau Helsdingen werkt zij als freelance architect, onderzoeker en redacteur voor haar eigen bureau 1001 Ontwerpen.

Voor Tektoniek was Marieke van den Dungen als volgt actief:

AUTEUR van de artikelen: