10 muoto 660x440 2 photographe muoto

French Concreteness

De Master-studenten Architecture van de TU Eindhoven hebben in het najaar van 2018 in een studieseminar de kenmerken van de Franse betonarchitectuur bestudeerd onder de bezielende begeleiding van Jan Schevers en Tom Veeger. Daarnaast gingen zij ook zelf aan de slag met het ontwerpen van een model van een watertoren.

vorige

 

Ontwerp filosofie

Als voorbeeld van de Franse betonarchitectuur kwamen de architectenbureaus Bruther en Muoto naar voren. De studenten maakten een selectie van projecten die zij hebben geanalyseerd. De moderne Franse betonarchitectuur komt voort uit het Brutalisme, zonder grof te zijn, het komt meer van het Franse ‘béton brut’ wat een puur, onbewerkt betonoppervlak betekent.

Beide bureaus ontwerpen gebouwen die de tand des tijds kunnen weerstaan, en zij vinden beton een daarbij passend materiaal. Ze ontwerpen ruimtes die adaptief zijn met een duurzame ruimtelijkheid. De studenten interviewden Yves Moreau, partner van het Franse architectenbureau Muoto. Het interview kun je lezen in het boekje onderaan deze pagina. Yves Moreau heeft ook een lezing gegeven op het afsluitende Tektoniek-seminar op de TU.

Brutalisme en watertorens

Op basis van de ontwerpkenmerken van de onderzochte bureaus en bezochte projecten maakten de studenten een ontwerp van een watertoren. Een watertoren is een functionele structuur, waarbij de vaak betonnen constructie volledig in het zicht gehouden is. De ontwerpen werden ook werkelijk in beton uitgevoerd met verschillende testobjecten. Begeleider in de workshops was Siebe Bakker van bureaubakker.