J2 A6811

Compact, robuust en speelbestendig

Uit: BETON 243, uitgave van FEBE (B); oktober 2019

De Scouts van Mollem, een deelgemeente van het Belgische Asse, hebben onderdak gekregen in nagelnieuwe lokalen. In een gebouw van beton, glas en hout, dat zegt: kom maar in de kring. De ruim 200 leden van Scoutsgroep ‘Kramaai’ namen in december 2018 hun lokalen in gebruik, het openingsfeest vond plaats op 9 maart 2019.

Het feest met speenvarken en kampvuur mocht er zijn, net als het gebouw - een balkvormig volume met een cilindervormige uitsnede. Goed voor 400 m² en twee verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping bestaat naast een keuken, een berging en toiletten uit een grote ruimte die door verschuifbare wanden kan worden opgedeeld in lokalen. Op de eerste verdieping kan de ruimte per scoutsgroep worden opgesplitst of samengevoegd voor gemeenschappelijke activiteiten. Daar zijn ook extra bergruimte en een mooi terras.

J2 A6811 De kring is letterlijk en figuurlijk het centrum van Scoutgroep Kramaai (foto Bram Taks)

 

Kringvormige buitenruimte

Het Itterbeekse bureau Ark Architecten won de wedstrijd – uitgeschreven door de gemeente Asse – met een even eenvoudig als helder concept. “Dat vertrok vanuit de gedachte dat het gebouw een groep moet ondersteunen en versterken”, zegt Ian Leonard (ArkA) in gesprek met BETON. “Het gebouw moet volgens ons de kinderen aanzetten tot spelen. Binnen én buiten.”

Wie aan scouts denkt, denkt aan groepsspel; en groepsspel refereert aan kring. De cilinder die uit het massieve volume is gesneden, fungeert niet toevallig als circulatie- en ontmoetingsruimte, als speelplek en als podium. Rondom die centrale ‘kring’ met een betonnen trap liggen, verspreid over twee verdiepingen, de lokalen. Of, zoals het in de wedstrijdbundel van de architecten staat: “Het ontwerp is een compact volume met twee bouwlagen waar centraal een kringvormige buitenruimte wordt uitgehold. Er ontstaat een binnengebied met een buitenschil van taklokalen.”

Open en gesloten

Aan de straatkant heeft het met verticale latjes afgewerkte gebouw een gesloten karakter. “De houten latjes aan de gevel doen dienst als borstwering maar ook als privacy-element”, specifieert Leonard. “De buurt kijkt uit op een gesloten, rustig volume. Alleen ’s avonds, wanneer binnen het licht brandt, lichten de raamvlakken op.”

Zo gesloten als het gebouw aan de straatzijde is, zo open is het naar het achterliggende speelveld. Door middel van pivot-deuren kan de achtergevel helemaal worden opengezet, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Op die manier willen de architecten de drempel tussen binnen- en buitenspelen slechten.

vorige

 

Constructief prefab beton

De volledige structuur van het jeugdlokaal is opgetrokken in prefab beton. De geïsoleerde dubbele wanden vragen bij aanvang grondig studiewerk, maar zijn na fabricage, levering en plaatsing meteen glad afgewerkt. “Achteraf is er dus geen extra werk, tenzij lichte schade door het transport. Door middel van een fijne mortel worden oneffenheden mooi weggewerkt.” Voor de vloer is gekozen voor een polybeton die aansluit bij de wanden. “Dat heeft als groot voordeel dat je geen plinten hoeft te plaatsen. De vloeren op de eerste verdieping zijn uitgevoerd in breedplaten, met een opstort van polybeton.”

De keuze voor prefab beton lag van meet af aan vast. Deze materiaalkeuze heeft meer dan een reden. “Om te beginnen kan het tegen een stootje, wat geen nadeel is voor wie een beetje goed wil kunnen spelen (lacht). Een nieuw jeugdlokaal wil je niet binnen de tien jaar hebben uitgewoond. Tweede voordeel is de geluidsisolatie. De jeugdlokalen liggen in een woonwijk, en delen een muur met een woonhuis. De prefabwanden zijn voldoende zwaar om het geluid – en ja, lawaai – te bufferen.”

Hetzelfde geldt voor de warmte, die de muren overdag opslaan en ’s avonds weer afgeven. “Zo wordt het gebouw een heerlijke plek op een zomeravond.” Ook de esthetische kwaliteit van beton bleek een argument. “We hebben gekozen voor een betonlook, die fraai contrasteert met de kleuren en materialen van de meubels, flexibele wanden en logo’s”, aldus Leonard.

vorige

 

Toon meer informatie

 

Projectsgegevens Scoutinggebouw Mollem (B)

Opdrachtgever:

Autonoom Gemeentebedrijf Asse

Ontwerp:

Ark Architecten

Aannemer:

Elpers nv

Studiebureau:

Studiebureau De Saeger

Prefab betonelementen:

• Geïsoleerde dubbele wanden: Prefaco nv
• Welfsels: Fingo nv
• Betonmetselstenen: Betonfabriek Coeck nv